ING%3A+agrarische+sector+lijdt+sterk+onder+brexit
Nieuws
© Dirk Hol

ING: agrarische sector lijdt sterk onder brexit

De agrarische sector is een van de sectoren die het meeste last hebben van het valuta-effect en vraaguitval bij het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt ING op basis van een analyse. Andere sectoren die hier last van hebben, zijn industrie, groothandel en transport.

De uitvoerwaarde van agrifoodproducten naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2018 bijna 6 miljard euro. Sinds 2016 ontwikkelt deze export zich duidelijk slechter dan in de jaren ervoor, stelt de bankinstelling.

In 2018 was er sprake van een lichte daling van de uitvoerwaarde. Voor de belangrijkste drie productgroepen – groenten en fruit, vlees en bloemen en planten – is de ontwikkeling negatiever.

Lagere afzetvolumes

Handelaren zeggen nog nauwelijks last te hebben van lagere afzetvolumes. Lagere prijzen spelen wel een rol. Bedrijven in de agrifoodketen zijn bovendien creatief bij het inspelen op marktontwikkelingen.

Handelaren vinden, indien nodig, vaak redelijk snel nieuwe afzetmarkten voor hun verse producten of ze stellen hun productaanbod bij. Dat resulteert bij Britse supermarkten in sommige gevallen in 'shrinkflation'; om de prijzen gelijk te houden wordt bijvoorbeeld een boeket bloemen met een steel minder verkocht.

De exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk van de Nederlandse agrifoodsector bedroeg volgens ING in 2016 0,7 procent en in 2017 2,5 procent. In 2018 was er sprake van een exportdaling van 0,1 procent. De exportgroei naar de overige landen bedroeg in dezelfde periode respectievelijk 5,4 procent, 6,2 procent en -0,3 procent. Daarbij valt op dat de exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk over een langere periode groter was dan naar de rest van Europa.

Totale export stagneert

Sinds het referendum over de brexit in 2016 is de groei van de Nederlandse export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk nagenoeg tot stilstand gekomen. Dit komt door twee factoren: de daling van het pond ten opzichte van de euro (het valuta-effect) en afkoeling van de vraag (vraaguitval) bij Britse consumenten en producenten.

Door de waardedaling van het Britse pond zijn producten van buiten het Verenigd Koninkrijk relatief duurder geworden. Op basis van historische gegevens heeft ING becijferd dat het valuta-effect de exportwaarde van goederen en diensten in 2018 heeft gedrukt met naar schatting met bijna 11 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer