Topoverleg+EU+na+derde+nederlaag+voor+brexitdeal
Nieuws
© UK Parliament

Topoverleg EU na derde nederlaag voor brexitdeal

Het Britse Lagerhuis heeft vrijdagmiddag voor de derde keer de brexitdeal van premier Theresa May met de EU weggestemd. Reden voor EU-president Donald Tusk om op 10 april een Europese top te beleggen over de ontstane impasse.

Vrijdag kon het Britse parlement stemmen over een gedeelte van de oorspronkelijke brexitdeal. Hierbij ging het onder meer over afspraken over de grens met Noord-Ierland, over het ontvlechten van de relaties met de EU en over de betaling van 40 miljard euro die het Verenigd Koninkrijk bij een vertrek aan de EU moet voldoen..

De premier hoopte dat op die manier wel een meerderheid van de parlementariërs voor zou stemmen. May wist 286 parlementsleden aan haar kant te krijgen, maar een meerderheid van 344 bleef tegen de brexitdeal.

Uitstel

De EU-leiders hebben de Britten vorige week uitstel van de brexit verleend tot 22 mei, maar dan moest de brexitdeal deze week wel worden goedgekeurd. Met het derde ‘nee’ van vrijdag vervalt die afspraak en moeten de Britten dus voor vrijdag 12 april aan Brussel laten weten hoe het land verder wil gaan.

De ontstane situatie kan leiden tot een nieuw uitstel, maar ook tot een harde brexit. De EU-leiders hebben al laten weten voorbereid te zijn op dat laatste scenario.

Verkiezingen

Als May verder uitstel vraagt moet het land meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei. Dit stuit bij harde brexiteers op felle protesten, maar ook binnen de EU is niet iedereen enthousiast over deelname van de Britten aan de verkiezingen.

Direct na stemmingsuitslag riepen de Britse oppositiepartijen op tot nieuwe parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië zelf. Labour-leider Jeremy Corbyn zei dat de ‘limiet van het parlement is bereikt.’

Premier Mar Rutte laat in een eerste reactie op de uitslag van de stemming van vrijdag ‘te betreuren’. Rutte benadrukt dat voorbereidingen op een harde Brexit nodig blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer