Boehringer Ingelheim investeert in hoestmonitor

Het Duitse farmaciebedrijf Boehringer Ingelheim investeert 5,2 miljoen euro in SoundTalks en verwerft zich daarmee een minderheidsaandeel. SoundTalks is een 'spin-off' van de Belgische Katholieke Universiteit Leuven.

Boehringer+Ingelheim+investeert+in+hoestmonitor
© Huisman Media

Het bedrijf werd opgericht in 2011 en ontwikkelt hoestmonitoren voor varkensstallen. SoundTalks verkoopt op dit moment per jaar ruim zeshonderd exemplaren van de hoestmonitor 'Somo'. Het systeem registreert en analyseert de geluiden in varkensstallen. Een algoritme filtert en vertaalt vervolgens hoe het met de gezondheid van de varkens is gesteld. Bestuursvoorzitter Dries Berckmans noemt het systeem op de website van KU Leuven de 'Siri voor varkens'. Het systeem 'begrijpt' de hoest van varkens.

Het startkapitaal van SoundTalks bedroeg bij de oprichting minder dan 100.000 euro. Zes jaar lang groeide SoundTalks nauwelijks. Het bedrijf verwacht dat het systeem nu over het twijfelpunt heen is en dat er potentie is om door te groeien. De financiële injectie moet het mogelijk maken om een app te ontwikkelen voor de hoestmonitor en om het product verder uit te breiden.

Snellere opsporing

SoundTalks wordt wereldwijd verkocht, maar vooral in de Verenigde Staten. Volgens SoundTalks worden met het systeem ziektes drie tot vier dagen sneller opgespoord. 'Het voordeel is dat de boer sneller kan ingrijpen, minder medicijnen moet toedienen en minder productieverliezen hoeft te vrezen.' Naast de verkoop van vaccins en geneesmiddelen richt Boehringer Ingelheim zich ook op de preventie van ziekten. De data van SoundTalks kunnen aantonen of vaccins werken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer