Gunstige beoordeling nieuwe aardappelfungicide

Het nieuwe fungicide Zorvec Enicade krijgt van EuroBlight een goede beoordeling voor de werking op phytophthora in aardappelen.

Gunstige+beoordeling+nieuwe+aardappelfungicide
© Haijo Dodde

EuroBlight is het Europese netwerk van agrochemische bedrijven, handelshuizen en onderzoeksinstellingen dat zich bezighoudt met de beheersing van phytophthora in aardappelen. Op de website van het netwerk staat een beoordeling van hoe effectief verschillende werkzame stoffen de aardappelschimmel bestrijden.

Op een schaal van 1 tot 5 geeft EuroBlight de nieuwe werkzame stof oxathiapiprolin van Zorvec een 4,9 voor de werking op phytophthora in het loof. Dit is de hoogste waardering op de lijst met alle fungiciden die zijn toegelaten voor de bestrijding van de schimmelziekte in Europa. Naast het loof krijgt de nieuwe stof ook een goede beoordeling voor de werking op stengelphytophthora.

In Nederland is het middel Zorvec Enicade sinds september 2018 toegelaten. Toelatingshouder Corteva, de agrarische divisie van DowDuPont, brengt het product op de markt in twee combinatieverpakkingen. Zorvec Enicade NZEB is de combinatie met mancozeb en Zorvec Enicade NTEC is de combinatie met het middel Gachinko op basis van de werkzame stof amisulbrom.

Systemische werking

Zorvec heeft in Nederland een toelating voor vier toepassingen op jaarbasis. Productmanager Allard Jukema van Corteva legt uit dat de kracht van het middel de snelle regenvastheid is, de systemische werking met daaraan gekoppeld de lange werkingsduur en de effectiviteit op nieuw gevormd loof.

'We adviseren Zorvec in een blokschema van drie toepassingen in de loofgroeifase. Het interval tussen twee bespuitingen is veelal drie of vier dagen langer dan bij de huidige gangbare middelen. Dat geeft meer rust in een vaak drukke periode en biedt ook de mogelijkheid om op bespuitingen te besparen', vertelt Jukema.

Corteva kiest voor combinatieverpakkingen vanwege het resistentiemanagement. Volgens Jukema is het altijd goed om verschillende werkingsmechanismen bij de bestrijding van een schimmel als phytophthora te combineren. 'We verwachten dat Zorvec vanaf komend seizoen met name in consumptie en zetmeel op grote schaal gebruikt gaat worden.'

Pottenproef

Afgelopen vrijdag presenteerde Corteva bij PPO in Lelystad aan vertegenwoordigers van de handel de resultaten van een pottenproef met Zorvec. Daarin werd de regenvastheid en de werking op stengelphytophthora van het nieuwe middel vergeleken met die van enkele andere fungiciden.

In de proef om de snelheid van opname aan te tonen zijn de aardappelplanten 20 minuten na een bespuiting besproeid met 40 millimeter water. De planten zijn vervolgens kunstmatig geïnfecteerd met phytophthora. Uit de beoordeling op aantastingen blijkt dat de planten na een bespuiting met Zorvec goed beschermd blijven, dat duidt op een goede regenvastheid.

In de tweede pottenproef zijn de planten na een eventuele fungicidenbehandeling via de stengel rechtstreeks geïnoculeerd met phytophthora. Jukema laat zien dat de onbehandelde planten al zo zwaar zijn aangetast dat de stengels omknakken. Van de objecten met fungiciden is het aantastingsniveau bij Zorvec het laagst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer