Kwart+bedrijven+melkt+automatisch
Nieuws
© René Eijsink

Kwart bedrijven melkt automatisch

Bijna een kwart van de melkveebedrijven maakt gebruik van een automatisch melksysteem. Iets minder dan 6 procent melkt nog in een grupstal.

Dat blijkt uit recente cijfers van stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM). De visgraatmelkstal is met ruim 35 procent nog altijd het populairste systeem. Met 23 procent is de zij-aan-zijmelkstal iets minder gewild.

De robot en de zij-aan-zij-melkstal winnen aan populariteit, terwijl het aantal gebruikers van de visgraatmelkstal en de grupstal afneemt. Ook het aantal draaimelkstallen vermindert. Waren er dat in 2018 nog 943, op 21 april van dit jaar draaiden er tien minder. Dat zijn er ruim vijftig minder dan de 988 bedrijven met een grupstal.

Onderhoudsachterstand

Er waren in Nederland op 21 april dit jaar 16.865 actieve veehouderijbedrijven. Die hadden samen 19.591 melkstallen of robotsystemen.

Hieronder waren 643 stallen, waarbij meer dan dertien maanden geleden onderhoud is gepleegd. Dat is bijna 4 procent. Een jaarlijkse controle van de melkinstallatie is echter verplicht in het kader van de kwaliteitsborging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer