Rendement+melkveehouder+geslonken
Nieuws
© VidiPhoto

Rendement melkveehouder geslonken

Nederlandse melkveehouders zagen hun rendement in februari en maart slinken. Dat blijkt uit de Countus Melkvee-index.

Deze Melkvee-index is dalende. Halverwege maart noteert de Melkvee-index 91,8 punten, waarbij 100 als het langjarig gemiddelde geldt. Ten opzichte van begin februari, ligt de score 4,3 punten lager. Maar vergeleken met de weken rond kerst, is het rendement wat gestegen. In die periode noteerde de index namelijk 85,6 punten.

De melkprijzen in maart zijn overwegend stabiel. Maar de ontwikkelingen op de zuivelmarkt creëren geen ruimte voor hogere melkprijzen. Zo laten de boter- en roomprijzen een dalende trend zien, waardoor het melkvet minder waard is geworden. Als deze trend doorzet, dan kan dat op termijn een drukkend effect hebben op de melkprijs.

Melkpoederprijzen

Maar de melkpoederprijzen laten een stijgende trend zien en de kaasprijzen zijn stabiel. De stijgende melkpoederprijzen zijn inmiddels wel afgevlakt, waardoor de boterprijs voor nu een bodem heeft gevonden. Hierdoor oogt de zuivelmarkt medio maart wat richtingloos.

Nu er weer mest mag worden uitgereden, zijn de ophaalbijdragen aan de kostenkant wat gedaald. Ook de brokprijzen dalen. De verwachting voor de Melkvee-index is dat het rendement nog een paar weken blijft dalen. Historisch gezien wordt de dalende trend daarna omgebogen. Of dat ook dit jaar gebeurt, moet nog blijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer