Milieudefensie+wil+aanpak+%27fijnstof+sluipmoordenaar%27
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Milieudefensie wil aanpak 'fijnstof sluipmoordenaar'

Nederland voldoet bij lange na niet aan de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt voor fijnstof in de lucht. Daarmee schendt ons land volgens Milieuedefensie de zorgplicht die het heeft voor burgers tegen deze 'sluipmoordenaar'.

Dat bracht de advocaat van Milieudefensie naar voren bij het gerechtshof in Den Haag. Daar voert de milieuorganisatie haar juridische strijd voor gezondere lucht. De advocaat wees erop dat er wel Europese grenswaarden zijn, maar dat die niet voldoende zijn voor de gezondheid.


'Dat is al bekend sinds 2005. Nederland loopt desalniettemin niet hard om effectieve maatregelen te nemen tegen 'deze sluipmoordenaar' met een'bizar hoog aantal doden en nog veel meer zieken', verzekerde de advocaat.

Berekeningen

De raadsman haalde berekeningen van het onderzoeksinstituut RIVM erbij om aan te tonen dat er weer meer overschrijdingen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht zijn en dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen.

Maar volgens de Staat is dat juist niet het geval en wordt wel degelijk erkend dat de Europese grenswaarden onvoldoende zijn. De landsadvocaat zei dat dankzij allerlei maatregelen de luchtkwaliteit de afgelopen decennia wel is verbeterd. Ook hij haalde daarbij metingen van het RIVM aan.

Intensieve veehouderij

De meeste overschrijdingen van de waarden zijn naar mening van Milieudefensie in stedelijke gebieden waar veel verkeer is of rond intensieve veehouderij. Daarom werkt de landelijke overheid samen met gemeenten om knelpunten op te lossen.

Bovendien wordt volgens de landsadvocaat de laatste hand gelegd aan het Schone Luchtakkoord, dat deze zomer wordt verwacht. Daarin staan maatregelen en doelstellingen om de lucht nog verder te verbeteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer