RLi wil einde aan uitzonderingspositie luchtvaart

De luchtvaart in Nederland moet net zo streng worden afgerekend op effecten voor de leefomgeving en het milieu als andere bedrijfstakken. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet.

RLi+wil+einde+aan+uitzonderingspositie+luchtvaart
© Schiphol

Schiphol en de luchtvaartsector hebben nu nog een uitzonderingspositie binnen het overheidsbeleid. Alleen voor het aantal vliegbewegingen en nachtvluchten gelden regels. Daar moet volgens het RLi-rapport verandering in komen. 'De oplopende spanning tussen de groei van de luchtvaart aan de ene kant en de belangen van het klimaat en de leefomgeving aan de andere kant maken dat noodzakelijk', aldus het advies.

Volgens de raad moeten er heldere grenzen komen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid. En die grenzen moeten regelmatig worden aangescherpt, zodat vliegmaatschappijen worden geprikkeld om de belasting van het milieu en de omgeving verder omlaag te brengen.

Duurdere tickets

Dat tickets duurder worden, ziet de RLi niet als een probleem. Door het grote aanbod van lage prijzenvluchten worden consumenten nauwelijks geprikkeld om voor schoner alternatief vervoer te kiezen. In het advies wordt gepleit voor nieuwe normen, die beter recht doen aan de hinder die omwonenden van luchthavens ondervinden. Ook moet de luchtvaart een bijdrage gaan leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer