Dode+wilde+zwijnen+niet+besmet+met+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Dode wilde zwijnen niet besmet met Afrikaanse varkenspest

Bij de negentien zwijnen die in februari dood zijn aangetroffen op de Veluwe, is geen aanwijzing gevonden voor Afrikaanse varkenspest (AVP) of een andere gezamenlijke doodsoorzaak.

Er zijn in februari negentien dode wilde zwijnen aangetroffen in Nederland, vooral op de Midden-Veluwe. Die dieren vertoonden geen sporen van aanrijding, afschot of stroperij, meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Omdat in dat geval een dood wild zwijn als verdacht wordt beschouwd voor AVP, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) materiaal van een aantal dieren onderzocht. Toen AVP bij de dieren was uitgesloten, zijn drie wilde zwijnen voor onderzoek naar het DWHC gebracht.

Doodsoorzaak

Tot nu toe is er nog geen gezamenlijke doodsoorzaak gevonden. Het laatst onderzochte dier is doodgegaan aan een ernstige, acute longontsteking veroorzaakt door de bacterie Pasteurella multocida. Veel bekende varkensziekten zijn uitgesloten.

De dieren hadden bijvoorbeeld geen klassieke varkenspest, varkensgriep of het PRRS-virus (Abortus blauw). Van alle dieren is een stukje ingevroren milt naar Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad gestuurd om mogelijke nieuwe virussen op te sporen. Dit onderzoek zal volgens het DWHC nog geruime tijd in beslag nemen.

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer