Anette+van+der+Aa+wint+prijs+met+beslisondersteuner+euthanasie
Nieuws
© Marije Thybaut

Anette van der Aa wint prijs met beslisondersteuner euthanasie

Anoxia-dierenarts Anette van der Aa heeft de dierenwelzijnsprijs 2019 van de World Veterinary Association gewonnen. Ze krijgt de onderscheiding voor het ontwikkelen van de 'beslisondersteuner euthanasie'. Dat is een tool die varkenshouders gebruiken bij de beslissing om een zwak dier al of niet te euthanaseren.

Anette van der Aa (op foto uit 2017 met zilveren varken) ontvangt de onderscheiding maandag 29 april tijdens het 35ste Wereld Veterinair Congres, dat de WVA houdt in Costa Rica. De wereld dierenartsenorganisatie hield de verkiezing van het beste initiatief op het gebied van dierenwelzijn dit jaar voor de derde keer, met ondersteuning van veterinair producent Ceva.


Dierenarts Van der Aa werkte voor de ontwikkeling van de beslisondersteuner nauw samen met betrokken partijen in de Nederlandse varkenshouderij. Naast veterinair/wetenschappelijke organisaties als de Universiteit Utrecht, CenSAS, KNMvD en VKON overlegde ze ook met andere stakeholders, zoals varkenshouderij-organisatie POV en individuele varkenshouders.

Beste idee

De beslisondersteuner in Nederland werd in 2017 al uitgeroepen tot 'Het beste idee van varkensland'. Van der Aa ontwikkelde de beslisondersteuner als onderdeel van de oplossing die Anoxia aanbiedt aan varkenshouders. Naast de beslisondersteuner is dat training en de euthanasie-box.

Van der Aa reageert verheugd op de uitreiking van de award. 'Deze erkenning laat zien dat het overal mogelijk is om het welzijn van dieren met praktische ondersteuning te verbeteren en moeilijke thema's bespreekbaar te maken. Ik zie het als een aansporing aan alle dierenartsen om samen met veehouders het welzijn van de dieren te verbeteren. Mijn oproep is daarom: dare to care.'

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer