Saladebuffet met kruiden, klavers en grassen

Een saladebuffet voor koeien, geen sla en rucola, maar wel kruiden, klavers en grassen. En de koeien doen het er goed op als we Ado Bloemendal van PureGraze mogen geloven.

Deze week liet hij een perceel zien aan veehouders in Zeewolde. ‘Dan hoor je dat boeren vaak zeggen dat de koeien onder de draad door vreten waar de rotzooi staat, maar dat zijn dan voor koeien waardevolle planten om de koeien gezond te houden. Daarom hebben we dit mengsel ontwikkeld.’

Akkerbouwer en zoogkoeienhouder Ruben Wissink uit Zeewolde heeft het mengsel in oktober gezaaid, daarom staat het ook nog niet zo hoog.

Dit jaar gaat hij het maaien en inkuilen, volgend jaar weidt hij zijn koeien erop. ‘We merken heel erg bij de koeien dat ze behoefte hebben aan variatie. Als ze langs het kavelpad naar het weiland lopen zie je ze al knabbelen aan plantjes. De koe heeft behoefte heeft aan bepaalde stoffen in die planten die je in een normaal Engels raaiperceel niet ziet.’

Koeien moeten vaak wel even wennen aan het nieuwe mengsel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer