Boer+bestrijdt+droogte+met+eigen+doorzaaimachine
Nieuws
© Johan Wissink

Boer bestrijdt droogte met eigen doorzaaimachine

Door de droge zomer van 2018 is het grasland ernstig beschadigd. Om de slechte plekken in het land extra aandacht te geven, ontwikkelde melkveehouder Jelle Simmes uit Netterden zelf een doorzaaimachine.

'We zagen wel dat het gras ernstig was beschadigd en het op sommige plaatsen nooit meer goed zou komen', vertelt Simmes. 'Door de derogatie moeten we wel wat met het grasland en zo zijn we op deze machine gekomen. Daarmee kunnen we het bestaande grasland een beetje restaureren, zodat we dit jaar weer fatsoenlijk kunnen voeren.'

Omdat zijn machine een groot succes is, vragen andere melkveehouders hem ook om door te zaaien. Dit weekend reed hij op een perceel van melkveehouder Ton Venhoeven in Azewijn. 'Als er echt slechte plekken zijn, zaaien we met 35 kilo zaaizaad door, maar op de betere plekken kiezen we voor vijf kilo. Dat kan ik in de trekker allemaal regelen. Zo bespaart de boer gras en is het op deze manier net iets voordeliger.'

Sneller kiemen

Voorop de trekker is het zaaizaad opgeslagen. 'Normaal zou het stappenwiel het zaaizaad doseren, maar deze heb ik vervangen en het elektronisch gemaakt. Op de trekker kan ik nu de hoeveelheid regelen.' Achter de trekker zit de grasland-eg met een werkbreedte van 6 meter. De prismarol achteraan drukt het zaaizaad nog extra aan, zodat het sneller kan kiemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  80 %
 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer