Collectief+test+zaaien+zonder+ploegen+op+vogelakker
Nieuws
© Waadrane

Collectief test zaaien zonder ploegen op vogelakker

Agrarisch Collectief Waadrâne test een nieuwe zaaimachine op vogelakkers, de OptiSeeder. Het wil het collectief de biodiversiteit verhogen zonder de zode om te ploegen.

'We gaan kijken of de zaaimachine geschikt is om in één werkgang de vogelakkers en bloemrijke akkerranden opnieuw in te zaaien. Waar we tegen aanlopen is dat we het oude product voor het zaaien vernietigen, dat is wreed. Want ook in oude zonnebloemen van vorig jaar zit nog voedsel dat belangrijk is voor insecten', geeft bestuurslid Gerard Fokkema aan.

'Deze insecten zijn weer een voedselbron voor de akkervogels. Bovendien kun je ervoor zorgen dat de kruiden zich meerjarig ontwikkelen in het grasland en op de vogelakkers.'

Het collectief overweegt om met POP3-gelden een OptiSeeder aan te schaffen. De machine is ontwikkeld door AMW Mechanisatie uit Oentsjerk en Mulder Agro uit Kollumerzwaag.

Patrijs lokken

Waadrâne wil de zaaimachine inzetten op open akkerland, een van de pakketten in het agrarisch natuurbeheer. Binnen het collectief beheren boeren zo'n 175 hectare open akkerland. Met het beheertype willen de agrarische ondernemers vogels aantrekken als kiekendief, velduil, kievit, veldleeuwerik, geelgors en patrijs.

De demonstratie is van de zaaimachine is donderdagmiddag 2 mei om 13.30 uur bij de vogelakker van de Maatschap Rienks aan de Poelewei in Waaxens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer