Grauwe+klauwier+strijkt+neer+in+boerenbuitengebied
Nieuws
© Tienke Wouda

Grauwe klauwier strijkt neer in boerenbuitengebied

De grauwe klauwier is onlangs gespot in Muntendam. Het planten van struweel op overhoekjes bij akkerpercelen in het boerenbuitengebied werpt hiermee zijn vruchten af. De terugkeer van die akkervogel staat voor het herstel aan biodiversiteit daar, stelt initiatiefnemer en akkerbouwer Peter Harry Mulder.

Het boerenbuitengebied werd twee jaar geleden door de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer geopend. Op 1.000 hectare wil Mulder met landschapselementen als overhoekjes, struweel, kruidenrijke bermen, en niet-kerende grondbewerking om de bodemvruchtbaarheid te verhogen de biodiversiteit vergroten. Onlangs zaaide de akkerbouwer een bloemenmengsel in langs de berm om nog meer insecten en vogels te trekken.

Volgens Mulder is het verblijf van een mannetje grauwe klauwier een heel mooi begin voor het herstel van de natuur. 'Het is echt de kers op de taart. Hij zat er tien dagen. Maar het lukte hem nog niet om een vrouwtje te lokken '

Mestkevers

Vogelonderzoeker Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen trof de 'vrij grote' akkervogel aan: 'Het betekent heel veel dat dit beest er zit. Het is een heel kritische soort en een goede indicator voor het herstel van de biodiversiteit. De vogel heeft meerdere grotere soorten insecten nodig, als mestkevers, en larven van libellen. Deze soorten verdwijnen als eerste als de biodiversiteit achteruitgaat.'

Grauwe klauwier in het boerenbuitengebied van Muntendam. Foto: Raymond Klaassen
Grauwe klauwier in het boerenbuitengebied van Muntendam. Foto: Raymond Klaassen © Raymond Klaassen

Klaassen hoopt dat de terugkeer van de vogel boeren motiveert om op overhoekjes ook struweel te planten. 'De grauwe klauwier zal zich hier vaker laten zien nu hij het gebied kent. Landbouwkundig vergt het niet veel. Het gaat om creëren van ruigte. In Oost-Europa zie je de grauwe klauwier veel meer omdat landbouw en natuur daar meer met elkaar verweven zijn.'

Bloemenbermen en Lakenvelders moeten akkervogels naar het boerenbuitengebied in Muntendam trekken.
Bloemenbermen en Lakenvelders moeten akkervogels naar het boerenbuitengebied in Muntendam trekken. © Tienke Wouda

Mulder vindt het vergroten van de biodiversiteit ook een taak van de gemeenten. 'De landbouw staat qua prijsvorming met de rug tegen de muur. Extensiever is ook lastig. Er zijn echter zoveel gemeenten die wat kunnen doen door bijvoorbeeld kruidenrijke bermen aan te leggen. Daar is het laaghangend fruit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer