Klimaat+zet+wereldhandel+op+zijn+kop
Nieuws
© Han Reindsen

Klimaat zet wereldhandel op zijn kop

Het weer en de droogte hebben grote effecten op de wereldhandel in granen en andere gewassen. Na een lage graanproductie in de EU vorig jaar lijkt die productie ook voor dit jaar onder het langjarig gemiddelde te liggen. De wereldwijde productie van eiwitgewassen daalde, terwijl de EU een recordhoeveelheid aan mais importeert.

Dat blijkt uit de voorlopige prognose door de Europese Commissie aan de hand van de resultaten in het eerste kwartaal.

Vorig jaar bedroeg de graanproductie in de EU 290,5 miljoen ton, de laagste opbrengst in zeven jaar. Recentelijk heeft de EU-export zich hersteld, maar die zit evengoed met 19 miljoen ton op het laagste niveau ooit.

Voor dit jaar wordt een lichte toename van het graanareaal in de EU verwacht ten opzichte van het vorig seizoen. Dit areaal ligt daarmee nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde.Voor 2019 wordt, op basis van historische trends, een productie van 307,5 miljoen ton geschat.

Minder koolzaad

Als gevolg van de droogte verwacht de Europese Commissie daling van de koolzaadproductie. Dit komt mede door de droge omstandigheden tijdens het zaaien in de herfst. In de belangrijke koolzaadlanden Frankrijk en Duitsland wordt een opbrengstdaling van respectievelijk 17 en 8 procent voorzien.

Recordimport mais

Verder heeft bij de import van mais door de EU een record gebroken. Met 21 miljoen ton is 50 procent mee mais ingevoerd dan het vijfjarig gemiddelde. Als gevolg van de droogte van vorig jaar zet deze import door, verwacht de Europese Commissie.

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  20 %
Meer weer