Eerste mais op hoge zandgronden gezaaid

Loonbedrijf Gerritsen in Heelsum zaaide deze week het eerste perceel mais. Eigenaar Jan Gerritsen wil niet langer wachten en ziet dat zijn hoge zandgrond er klaar voor is. 'Het is vroeg, maar de ervaring leert dat het nu prima kan. De grond is bekwaam, dus waar moet je op wachten?'

Gerritsen verwacht de mais voor eind september te hakselen en hoeft dus geen gras door de mais heen te zaaien. De nieuwe regel is dat op zand en lössgronden uiterlijk 1 oktober het vanggewas gezaaid moet zijn. Het onderzaaien van gras wordt dan een serieus alternatief. 'Gras onderzaaien zien we eerlijk gezegd niet zo zitten. Of het gras overheerst of de mais heeft er onder te lijden. Dus die concurrentie zien we niet zitten.'

Gerritsen verwacht een enorme drukte als alle mais zonder onderzaai er eind september af moet. 'Ja dat kan wel eens een groot probleem worden. Gelukkig hebben we ook percelen op de klei en daar is deze regel nog niet van toepassing.' Het gezaaide vroege maisras voert Gerritsen aan zijn rosékalveren. 'Vroege rassen geven in de regel iets hogere voederwaarde, maar een iets mindere opbrengst. Gelukkig zit de groenbemester niet in de weg.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer