PBL en STAF steggelen over vleesconsumptie

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ontkent de aantijging van Stichting Agri Facts (STAF) dat er foute gegevens zijn gepubliceerd over de effecten van de consumptie van vlees, eieren en zuivel op de uitstoot van broeikasgassen.

PBL+en+STAF+steggelen+over+vleesconsumptie
© Twan Wiermans

Het geschil draait om de wijze waarop het PBL in haar publicaties de milieu-effecten van de veehouderij presenteert. Volgens STAF stelde het PBL eerder dat een halvering van de vleesconsumptie zou leiden tot 25 tot 40 procent minder uitstoot van broeikasgassen.

Volgens STAF heeft het planbureau dat inmiddels bijgesteld naar 9 procent maar in werkelijkheid zou het gaan om 2 tot 4 procent.

•Lees ook: STAF eist dat planbureau effect vleesconsumptie verder bijstelt

Het PBL verwerpt de beschuldiging en houdt vol dat de uitstoot van landbouwgerelateerde emissies in de EU met 25 tot 40 procent zal dalen als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten.

Dierlijke producten

De huidige landbouwgerelateerde emissies maken volgens het PBL ongeveer 9 procent uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Als alle inwoners van de EU de helft minder van deze dierlijke producten eten levert dit dus 2 tot 4 procent klimaatwinst op (oftewel 25 tot 40 procent van het aandeel van 9 procent dat de landbouw heeft in de totale EU-emissies).

De VVD heeft naar aanleiding van de bevindingen van STAF Kamervragen gesteld aan minister Carola Schouten (LNV) en haar collega’s van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken. De Kamerfractie wil meer weten over de betrouwbaarheid van de adviezen die het PBL geeft aan de overheid. Daarbij gaat het onder meer om onderzoeken naar de uitstoot van ammoniak en nitraat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer