Fertigatie+levert+20+procent+extra+opbrengst+in+miniknollen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fertigatie levert 20 procent extra opbrengst in miniknollen

Fertigeren in miniknollen levert een meeropbrengst op van 20 procent. Dat is aangetoond in een meerjarige proef van Aeres Hogeschool.

De fertigatieproef in miniknollen is nu twee jaar uitgevoerd door Aeres-studenten en krijgt dit jaar een vervolg. De agrarische school in Dronten werkt in het onderzoek samen met toeleverancier Van Iperen en het bedrijf Broere Beregening.

Docent Wim van Staveren gaf gisteren tijdens een symposium bij Aeres Hogeschool over slim omgaan met water in gewasteelten een toelichting op de proef waarbij via polyethyleenslangen water en oplosbare meststoffen worden meegegeven aan aardappelplanten.

De docent vertelde dat in 2017 de proef niet veel verschillen heeft laten zien, vooral vanwege het natte groeiseizoen. 'We zagen toen in fertigatieobjecten alleen enige invloed van een betere potermaat op de hogere opbrengsten.'

Fontane en Spunta

Het droge groeiseizoen van 2018 leverde betere resultaten van de proef die lag op een praktijkbedrijf met miniknollen in de Noordoostpolder. Zowel in Fontane als in Spunta zijn verschillende objecten met fertigatie vergeleken met alleen een basisbemesting in de teelt van miniknollen.

In beide rassen gaven de beste objecten een opbrengsttoename van 20 procent, aldus Van Staveren. De meeropbrengst is gebaseerd op zowel hogere knolaantallen als op een betere maatsortering. De docent vindt dat deze resultaten laten zien dat de gift van meststoffen en water via fertigatieslangen voor de teelt van hoogwaardig uitgangsmateriaal zeker een optie is.

'Het voordeel van deze methode is de lagere gift van zowel water als meststoffen. Daarmee is het mogelijk om de teelt direct te sturen. Met de juiste strategie moet het lukken om de opkweek van miniknollen tot leverbaar pootgoed behoorlijk te versnellen', is de overtuiging van de docent.

Extremen opzoeken

Komend jaar krijgt de fertigatieproef in miniknollen bij Aeres Hogeschool een vervolg. Het is dan de bedoeling om meer de extremen op te zoeken, legt Van Staveren uit. 'We gaan de objecten dit voorjaar aanleggen in een zandbak, waarbij het 0-object geen water en mineralen toegediend krijgt. Dan is beter te beoordelen of we de aanvoer van vocht en mineralen volledig via fertigatie kunnen aansturen.'

De docent gaat ervan uit dat een meeropbrengst van 20 procent genoeg is om de kosten van fertigatie in de teelt van miniknollen te compenseren. Arie-Jan Broere van Broere Beregening vertelt dat een pootgoedteler voor fertigatie rekening moeten houden met een investering van 600 euro per hectare.

'Dit zijn de kosten voor de slangen en de aanvoerleidingen, exclusief een pomp en ook exclusief de arbeid die nodig is voor de aanleg', verklaart Broere. Hij meldt dat er al verschillende methoden zijn om eenvoudig en snel slangen aan te brengen bij het poten van aardappelen en om ze weer te verwijderen kort voor de oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer