Vervroegen pootgoedteelt om luizen voor te zijn

'Ik schrik nu al van het aantal luizen dat rond vliegt. Vervroegen van de teelt van pootgoed, is dit jaar zeker belangrijk', zegt productmanager Gerbert Barneveld van Holland Fyto.

Vervroegen+pootgoedteelt+om+luizen+voor+te+zijn
© Wageningen UR

Op het virussymposium van George Pars Graanhandel en Profytodsd, woensdag in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, benadrukt Barneveld het belang van een goede luizenbestrijding. 'Je moet als pootgoedteler de Champions League willen spelen en gaan voor kwaliteit. Minerale olie is dan de basis. Een combinatie Sumicidin Super, minerale olie en uitvloeier Prolong XP beperkt de virusoverdracht het beste.'

Bij het aantal luizen speelt de zachte winter een belangrijk rol, zegt Martin Verbeek van Wageningen University & Research. 'Bladluizen slaan bij gemiddeld stijgende temperaturen de wintercyclus over met als gevolg een vroegere en snellere bladluisontwikkeling. Vroegere bladluisvluchten geven een hogere piek in de verspreiding van Y-virus. Soms eerder dan je denkt. Voor je het in de gaten hebt dat de luizen vliegen, heb je al virusoverdracht', waarschuwt Verbeek.

Amper zichtbaar

Ook Jan Eggo Hommes denkt dat het dit teeltjaar niet meevalt met de hoeveelheid virus in pootgoed, zeker na het afgelopen seizoen. Er zijn steeds meer virussen die zich in het veld amper laten zien. 'Bij de selectie haal je maar 60 à 70 procent van de viruszieke planten uit het perceel', zegt Hommes.

Het Virussymposium werd georganiseerd in samenwerking met de aardappelhandelshuizen HZPC en Agrico. Harm Steenhuis (HZPC) en Tjalling Douwma (Agrico) behandelden een elf aspecten op het gebied van veredeling die nodig zijn om de Nederlandse pootgoedteelt in topconditie te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer