Schouten+trekt+stekker+uit+computersysteem+NVWA
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten trekt stekker uit computersysteem NVWA

De ontwikkeling en implementatie van computersysteem INSPECT van de NVWA is per direct stopgezet. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De ontwikkeling wordt te duur en duurt te lang.

Met het besluit tot stopzetting volgt Schouten het advies op van Bureau ICT-toetsing. BIT deed in opdracht van het ministerie onderzoek naar de voortgang van het programma. Uit het onderzoek blijkt dat de doelen en deadline van het programma niet worden gehaald en dat het ook veel meer geld gaat kosten.

Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat het gaat om een overschrijding van tientallen miljoenen die bovenop de begrote 95 miljoen euro komt. Van die 95 miljoen euro resteert nu nog 30 miljoen euro. Ook is duidelijk dat het langer gaat duren dan eind 2021 om de ICT-vernieuwing af te ronden.

Kleine stappen

Schouten: 'Het is belangrijk dat toezichthouders ook in de toekomst hun werk goed kunnen uitvoeren. INSPECT had als doel om een effectieve, efficiënte en gelijkmatige manier van werken onder toezichthouders en keurders te realiseren. Samen met de NVWA ga ik vaststellen hoe we met beheersbare, kleine stappen verbeteringen in de bestaande systemen kunnen aanbrengen en deze doelen alsnog kunnen bereiken'.

INSPECT is onderdeel van het programma NVWA 2020, waarin de NVWA toewerkt naar verbeteringen en innovatie in haar werkwijze binnen verschillende onderdelen van de organisatie. Het systeem zou toezichthouders gaan ondersteunen in het uitvoeren van de werkzaamheden en risicogericht toezicht beter mogelijk maken. Ondanks het stopzetten van INSPECT gaat het toezichthouden en keuren door.

Toekomstbestendig

De komende periode gaat Schouten samen met de NVWA bekijken op welke manier de gestelde doelen uit NVWA 2020 alsnog kunnen worden gehaald. Hierbij wordt vastgesteld hoe de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan zo goed mogelijk kunnen worden benut. Ook wordt gekeken hoe bestaande ICT-systemen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) had samen met Helma Lodders (VVD) gevraagd om het onderzoek door Bureau ICT-toetsing. Nu de uitkomst bekend is, noemt Geurts het 'onbegrijpelijk dat zo met belastinggeld wordt omgesprongen'. Inmiddels is over het falende ICT-project een Kamerdebat aangevraagd met de landbouwminister.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer