Bollenvelden Egmond blijven behouden

De nieuwe politieke coalitie in de gemeente Bergen zet een streep door de aanleg van een voetbalcomplex in het bollenconcentratiegebied bij Egmond aan den Hoef.

Bollenvelden+Egmond+blijven+behouden
© Jan Jong

Op 12 juli staat in de gemeenteraad een voorstel op de agenda om vier grote ruimtelijke projecten die door het vorige college zijn doorgevoerd, terug te draaien.

Een hele geruststelling voor de bollentelers aan de Egmonderstraatweg. Het beoogde complex grenst ook aan de Tijdverdrijflaan, waar enkele jaren geleden nog een ingenieus wateraanvoerplan is aangelegd, gefinancierd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie.

Compenseren

De provincie Noord-Holland liet de gemeentelijke plannen toe, mits de verloren bollengrond elders zou worden gecompenseerd.

Al tijdens de formatie vroegen de nieuwe coalitiepartijen GroenLinks, VVD, Gemeentebelangen en Behoorlijk Bestuur Bergen een onafhankelijk expertteam van Binnenlandse Zaken om de vier projecten tegen het licht te houden. Ook de aanleg van het nieuwe sportcomplex voor drie fuserende voetbalclubs in Egmond valt daaronder.

Het expertteam doet in het rapport, dat dinsdag in de commissie Ruimtelijke ordening is besproken, de aanbeveling om een van de bestaande voetbalcomplexen geschikt te maken voor de fusieclub. Het Egmondse raadslid Solita Groen (GroenLinks) is blij met het advies. 'Wij maken ons sterk voor het open landschap in de binnenduinrand', zegt ze.

Hoge kosten

'Daarnaast bestaan er in de nieuwe coalitie zorgen over de hoge kosten voor de aanleg van een nieuw complex, dat een verschuiving van functies nodig maakt die woningbouw in de dorpskern blokkeert. Graag kijken we samen hoe we dit het beste kunnen inrichten.

LTO Noord heeft zich altijd verzet tegen de plannen. 'Niet voor niets zijn de percelen als bollenconcentratiegebied opgenomen in de provinciale structuurvisie', zegt Mart Brouwer de Koning, lokaal landbouwvoorman. 'Ook hebben we grote twijfels over de technische en financiële haalbaarheid van het transporteren van goede productiegrond naar het complex van Zeevogels, om dat voor bollenteelt geschikt te maken.'

De landbouwbestuurder hoopt dat de juridische onderzoeken naar het hoofd Ruimtelijke ordening bij de gemeente helder maken welke motieven destijds een rol hebben gespeeld in het aanwijzen van de gewraakte fusielocatie. De bewuste ambtenaar is op non-actief gesteld op verdenking van financiële belangenverstrengeling.

Lees ook: Veel bezwaren voetbalvelden Egmond-Binnen

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer