Bergen geeft bal geen voorrang meer boven bol

Het bollenconcentratiegebied aan de Egmonderstraatweg bij Egmond aan den Hoef blijft behouden voor de sector. De perfecte teeltgrond dreigde te worden opgeofferd voor een nieuw aan te leggen voetbalcomplex. De provincie Noord-Holland keek toe.

Bergen+geeft+bal+geen+voorrang+meer+boven+bol
© Pixabay

Vorige week wees een meerderheid in de nieuwe gemeenteraad van Bergen de voorkeurslocatie voor het fusiecomplex af. Vanaf het begin bestaat er al veel weerstand in het dorp tegen de aanleg van sportvelden aan de binnenduinrand. Burgers willen het karakteristieke landschap open houden. LTO Noord waakt ervoor dat goede bollengronden onnodig verloren gaan.

De bewuste percelen hebben in de provinciale structuurvisie het predicaat 'bollenconcentratiegebied'. Een beschermde status die in deze kwestie dreigde te devalueren. De provincie greep niet in toen de gemeente een ontheffing aanvroeg op de verordening. De provincie hanteert de ruimtelijke bescherming van natuur of cultuurhistorie wel strikt, als er schadelijke plannen worden ingediend. In dit geval volstond de provincie met de aanvullende voorwaarden dat de percelen elders zouden worden gecompenseerd.

Het vorige raadscollege had in de oorspronkelijke plannen daar een bestaand voetbalcomplex voor op het oog. Wel moest dan de bovenste teeltlaag worden afgegraven aan de Egmonderstraatweg, tijdelijk worden opgeslagen in een depot en later op de velden van voetbalvereniging Zeevogels weer worden verspreid. Een even waanzinnig als duur plan, zo vindt LTO Noord.

Hetzelfde concludeerde een onafhankelijke commissie van Binnenlandse Zaken dit voorjaar. Zij plaatste grote vraagtekens bij de haalbaarheid en noodzakelijkheid van nieuwe voetbalvelden op goede teeltgrond. Ook enkele andere ruimtelijke plannen, waar een van fraude verdachte en geschorste ambtenaar bij is betrokken, zijn onder een vergrootglas komen te liggen.

Een positieve ontknoping van een soap die voor de betrokkenen al te veel afleveringen telde

Het nieuwe raadscollege wil de ballen niet langer boven de bollen plaatsen. Gerechtigheid, zo ervaren de kwekers die het liefst op de beschermde grond hun vak willen blijven uitoefenen. Het is de positieve ontknoping van een soap die voor de betrokkenen al te veel afleveringen telde.

De provincie heeft in dit soort ruimtelijke processen vooral een regierol, maar heeft volgens LTO Noord nagelaten die te pakken. De landbouworganisatie is daar scherp op, ook vanwege een eventuele precedentwerking voor andere agrarische concentratiegebieden in de structuurvisie.

Reden voor LTO Noord om voet bij stuk te houden, samen met de actiegroepen in het dorp. De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe plek voor de sportvelden. Opwaardering van de bestaande locatie van Zeevogels is voor LTO Noord nog steeds de beste optie, maar dat tactische spel laat de landbouworganisatie over aan de partij die aan zet is: Bergen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer