KCB+legt+50+procent+meer+zaken+voor+aan+tuchtgerecht
Nieuws
© KCB

KCB legt 50 procent meer zaken voor aan tuchtgerecht

Het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) heeft vorig jaar ruim 50 procent meer zaken voorgelegd aan het tuchtgerecht. Dit blijkt uit het jaarverslag van de organisatie.

In 2017 werden 33 zaken aangedragen bij het gerecht, terwijl het aantal in 2018 op 51 uitkwam. 'Opvallend is dat in 2018 relatief veel zaken betrekking hadden op het verplaatsen van een door het KCB afgekeurde partij, terwijl wij daarvoor geen toestemming hadden gegeven', zegt een woordvoerder van het bureau. 'Het KCB tilt daar zwaar aan.'

Ook hadden in 2018 meerdere zaken te maken met het niet voldoen aan de regels rondom hoe het product aan te duiden. Het KCB kan geen specifieke oorzaak noemen waarom op deze terreinen meer overtredingen zijn begaan.

Vijf keer zoveel notificaties

Het KCB meldt in het jaarverslag dat in het afgelopen jaar vijf keer zoveel notificaties zijn opgemaakt. Een notificatie is een melding aan de Europese Unie (EU) en het derde land, wanneer bij de importinspectie blijkt dat het fytosanitaire certificaat niet voldoet, er quarantaineorganismen worden gevonden of dat een invoerverbod geldt.

De toename van het aantal notificaties is onder andere het gevolg van wijzigingen in de EU-regelgeving, legt de woordvoerder van het KCB uit. 'Door de complexiteit van deze regels, leverden exporterende landen nog regelmatig onjuiste of onvolledige gegevens.'

Meer inspecties

De stijging van het aantal inspecties is een andere grond voor de notificatiegroei, evenals het feit dat de Afrikaanse fruitmot sinds 2018 in de EU als quarantaineorganisme wordt gezien. KCB-inspecteurs troffen eieren of larven van de mot aan in partijen rozen, citrus en paprika. In totaal waren er 159 vondsten, waarvan 135 in roos.

Ondanks dat het KCB vaker moest ingrijpen, heeft het bureau niet de indruk dat er vorig jaar meer ondeugdelijk fruit, groente of sierteeltproducten zijn geïmporteerd dan in voorgaande jaren.

Volgens het KCB had de invoering van de inspectieplicht voor tomaten in 2018 gevolgen voor de Nederlandse handel. Tomaten uit Marokko en Israël gaan via Zuid-Europese landen als Spanje, Slovenië en Italië naar Nederland.

Ontbrekende kopieën

Bij binnenkomst in de EU ondergaan ze een controle en worden de fytosanitaire documenten ingenomen. Voor doorvoer van de groente naar de Russische Federatie of andere derde landen zijn kopieën hiervan nodig. Deze ontbraken doorgaans, waardoor de verdere handel werd bemoeilijkt. Voor 2018 waren erbij import van tomaten nog geen certificaten nodig.

Het jaarverslag toont dat de Nederlandse export van peren naar China vorig jaar is gestegen naar 2,45 miljoen kilo. De uitvoer is daarmee 1 miljoen kilo groter dan in 2017. De export van dit fruit naar Vietnam herstelde enigszins in het afgelopen jaar. Vietnamese afnemers kochten 10.000 kilo, nadat in 2017 de uitvoer naar dit land was stilgevallen door de slechte oogst van dat jaar.

De afzet van peren in Brazilië is nog niet van de grond gekomen. Het Zuid-Amerikaanse land was in 2016 nog goed voor een afname van ruim 20.000 kilo. In 2018 verscheepten Nederlandse handelaren voor het eerst peren naar Mexico. De stroom was bijna 160.000 kilo groot.

Verre bestemmingen

De Nederlandse overheid en fruitsector zetten zich sinds de importstop van Rusland in om hardfruit naar nieuwe, verre bestemmingen te exporteren. Sinds 2015 is hierover overeenstemming met China als het gaat om peren. In 2016 ging de Braziliaanse markt open voor dit fruit en zette Vietnam de deuren open voor appels en peren.

In het afgelopen jaar kon voor het eerst in Mexico worden afgezet. De Vietnamese belangstelling voor appels uit Nederland verdubbelde bijna, vorig jaar. De handel zette in het Aziatische land nagenoeg 630.000 kilo af.

De Japanse markt groeide in 2018. De uitvoer van paprika was vergelijkbaar met het exportvolume van 2017. Aardbei en tomaat lieten een stijging zien. Ten opzichte van 2016 en 2017 is de export van aubergine voor het eerst aanzienlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer