Nederlandse+peer+vindt+vaker+weg+naar+China
Nieuws
© VidiPhoto

Nederlandse peer vindt vaker weg naar China

De Nederlandse export van peren naar China steeg vorig jaar naar 2,45 miljoen kilo. De uitvoer is daarmee 1 miljoen kilo groter dan in 2017, blijkt uit het jaarverslag van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB).

De export van dit fruit naar Vietnam herstelde enigszins in het afgelopen jaar. Vietnamese afnemers kochten 10.000 kilo, nadat in 2017 de uitvoer naar dit land was stilgevallen door de slechte oogst van dat jaar.

De afzet van peren in Brazilië is nog niet weer van de grond gekomen. Het Zuid-Amerikaanse land was in 2016 nog goed voor een afname van ruim 20.000 kilo. In 2018 verscheepten Nederlandse handelaren voor het eerst peren naar Mexico. De stroomt was bijna 160.000 kilo groot.

Importstop

De Nederlandse overheid en fruitsector zetten zich sinds de importstop van Rusland in om hardfruit naar nieuwe, verre bestemmingen te exporteren. Sinds 2015 is hierover overeenstemming met China als het gaat om peren. In 2016 ging de Braziliaanse markt open voor Nederlandse peren en zette Vietnam de deuren open voor appels en peren.

In het afgelopen jaar kon voor het eerst in Mexico afgezet worden. De Vietnamese belangstelling voor appels uit Nederland verdubbelde bijna vorig jaar: de handel zette in het Aziatische land nagenoeg 630.000 kilo af.

Japanse markt groeit

De Japanse markt groeide in 2018. De uitvoer van paprika naar dit land was vergelijkbaar met het exportvolume van 2017. Aardbei en tomaat lieten een stijging zien. Ten opzichte van 2016 en 2017 is de export van aubergine voor het eerst aanzienlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer