Europees Parlement wil af van groenteburger en vegaschnitzel

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil een einde maken aan het gebruik van productnamen als 'groenteburger', 'vegaschnitzel' en 'alternatief voor melk'.

Europees+Parlement+wil+af+van+groenteburger+en+vegaschnitzel
© Ruud Ploeg

Volgens de indieners van het voorstel zouden deze benamingen 'misleidend' zijn voor de consument. Binnen Europa is al langer discussie over het gebruik van vlees- en zuivelbenamingen voor vegetarische producten. Het nu aangenomen voorstel zal nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd en dat kan pas na de Europese verkiezingen van eind mei.


ProVeg, een lobbyorganisatie van vegetarische organisaties en promotors van plantaardige producten, is fel tegen het verbod. 'Dit is een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en de consumentenbelangen. Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten', stelt directeur Veerle Vrindts van ProVeg Nederland.

Recepturen

De landbouwcommissie maakte ook een einde aan de praktijk, waarbij fabrikanten voor dezelfde producten in landen verschillende recepturen gebruiken. Dat geldt voor bijvoorbeeld de hoeveelheid cacao in chocopasta, vis in vissticks en suiker in ijsthee. Fabrikanten mogen levensmiddelen wel aanpassen aan lokale smaakvoorkeuren, maar als de marketing en verpakking hetzelfde blijven bij een substantieel andere samenstelling wordt dat voortaan gezien als misleiding.

Onderdeel van de goedgekeurde maatregelen is ook versterking van de nationale consumentenautoriteiten, in Nederland de ACM. Voor overtredingen die gevolgen hebben voor consumenten in verschillende EU-lidstaten wordt de maximumboete 4 procent van de jaaromzet van het betreffende bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer