Mengkuil met hele voederbieten en mais

Melkveehouder Marco Heijblok uit Hippolytushoef heeft een mengkuil gemaakt van mais en hele voederbieten. Dat doet hij dit jaar voor het eerst.

De kuil is opgebouwd uit lagen. 'We hebben aan de onderkant 50 centimeter mais in de sleufsilo gedaan. Daar bovenop hebben we met een shovel de voederbieten verdeeld. Door de shovel worden de bieten aangereden, maar ook gedeeltelijk stuk gereden', geeft Heijblok aan.

Vervolgens brent hij nog een meter mais aan en dicht de kuil met plastic en veel grond af. Die extra laag grond is ook nodig, merkt Heijblok. 'Omdat de bieten heel zijn, ligt de kuil wat losser. Daarom hebben we gekozen er veel grond op te doen, omdat hij druk moet hebben van boven.'

Gesnipperd

De bieten hoeven niet te worden gesnipperd, dus scheelt dat Heijblok ook in de kosten. Hij voert de mengkuil het hele jaar aan zijn koeien. 'Ik ben wel bang dat de kuil wat broeigevoeliger is, omdat hij wat losser ligt. Dat gaan we deze zomer wel ondervinden. En anders hebben de ruimte in de sleufsilo om de kuil te verlagen. Dan leggen we de kuil open, halen we mais naar voren en dan krijg je meer voersnelheid.'

In het rantsoen zitten behalve de zes kilo voederbieten ook een droge tweede snee en een wat nattere vijfde snee gras met tien kilo mais, een kilo soja en wat hooi. 'Het enige nadeel van de grove bieten in de kuil is, dat de koeien iets meer gaan zoeken ondanks dat je een gemengd rantsoen maakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer