Feedbeet van KWS maakt opmars door

Meer drogestofopbrengst, dikkere liters melk en minder rooiwerk. Melkveehouder Pieter Karst Bouma uit Winsum is goed te spreken over de Feedbeet, de moderne voederbiet die KWS in 2015 introduceerde. Hij durfde het aan deze bieten te verbouwen als bijvoedingsproduct voor zijn ruim honderd koeien.

Feedbeet+van+KWS+maakt+opmars+door
KWS
© Geert Job Sevink

Bouma deed eerst een hectare als proef bij een oom die akkerbouwer is. Inmiddels verbouwt Bouma bijna 2,5 hectare Feedbeet. 'Ik kan kiezen hoe fijn ik de bieten snij, de koeien zijn er gek op. Je moet er wel een goed voederhek voor hebben, anders breken ze de boel af', zegt de 36-jarige melkveehouder met een glimlach. 'Ze vinden dat zoete van verse biet lekker en als je het inkuilt, wordt het wat zuurder. Ook dat vinden ze smakelijk.'

In 2015 startte KWS met het veredelingsproces van voederbieten. 'De oorspronkelijke voederbiet bevat relatief veel water, de Feedbeet is rijker aan drogestof', legt Marcel Arts uit. De salesmanager voor Nederland bij KWS spreekt van 23 procent drogestof bij een Feedbeet, tegen 16 procent bij een ouderwetse voederbiet.

Versnipperen

'De Feedbeet is kleiner en groeit niet zo op de grond als de oude, waardoor die beter te rooien is', verduidelijkt Arts. Nadeel is volgens hem wel dat de biet harder is. 'Die moet dus versnipperd worden.'

Dat rooiproces sprak Bouma aan, maar ook de hogere voedingswaarde noemt hij als een belangrijk argument om hiermee verder te gaan. 'Er is geen gewas dat zo efficiënt omgaat met nutriënten. Je hebt er minder mest voor nodig. De biet groeit ook in het najaar door en dus heb je een late oogst. Ik verbouw ook nog wel mais, gras en tarwe, maar minder. Vooral de combinatie van deze gewassen is goed. In het een zit veel suiker, in het ander weer zetmeel.'

Eiwitopbrengst en vetgehalte hoger

De melkproductie zag de Fries licht omhooggaan. 'Maar de eiwitopbrengst en het vetgehalte waren aanmerkelijk hoger. Ik heb daardoor ook absoluut meer omzet gedraaid. Als je een miljoen liter melk levert en het percentage eiwit gaat met 0,1 omhoog, dan heb je de hele teelt al terugverdiend. Dan praten we nog niet eens over aspecten als gezondheid.'

KWS ziet de populariteit van de Feedbeet als bijvoeding jaarlijks groeien en is nu actief in onder andere Engeland, Duitsland en Frankrijk. 'De markt is per land verschillend. In België hebben ze veel meer hectares voederbieten, in Nederland is dat nu 1.830 hectare, maar dat was nog niet zo lang geleden 400 hectare', schetst Arts.

Markt groeit licht

KWS heeft inmiddels 45 procent van de vaderlandse markt in handen met de Feedbeet. 'De markt blijft licht groeien. Het wordt vanwege de derogatie geen explosieve groei, maar we gaan wel naar de 2.000 tot 2.500 hectare toe.'

Arts merkt op dat de opkomst van de Feedbeet niet ten koste gaat van de mais. 'Nee hoor, dat valt mee. Het gaat vooral ten koste van het krachtvoer.' KWS zet voor de toekomst verder in op veredeling. 'We hebben steeds meer resistenties nodig, de ouderwetse bieten uit de jaren zestig zijn prima te combineren met jongere soorten.'

Praktijk

Bouma was een Feedbeet-pionier en is sinds een jaar ook ambassadeur voor KWS. 'Er zijn wel mensen met meer verstand van bietenteelt, maar die weten niet hoe het op een melkveebedrijf werkt. Ze zochten iemand uit de praktijk. Ik geef presentaties en lezingen. En meermaals per week komen nieuwsgierige boeren bij mij op het bedrijf kijken.'

Zijn bedrijf zit net op een gunstige locatie voor de verbouw van Feedbeet. 'Je moet wel geschikt land hebben. Bij verbouw van bieten komt meer kijken, vooral qua onkruid- en schimmelbestrijding. Als je een keer een sproeibeurt mist, kan dat zo 25 procent opbrengst schelen. Gelukkig krijgen we teeltbegeleiding van de zaadleverancier.'

Feedbeetdag
Op woensdag 17 oktober vindt tussen 13.00 en 16.30 uur op het bedrijf van Pieter Karst Bouma weer een speciale Feedbeetdag plaats. 'Daar brengen we het gewas onder ieders aandacht en kunnen boeren in de praktijk zien wat de Feedbeet doet voor een melkveehouder', zegt Arts. Het bedrijf is te vinden aan de Kleasterdijk 42 in Winsum.

• Lees meer over de Feedbeet van KWS

KWS

Kwaliteit en innovatie vormen al meer dan 150 jaar de drijfveren voor het succes van KWS SAAT AG (het moederbedrijf van KWS Benelux BV). Onze belangrijkste...

Lees verder »

Meer van KWS

Lees ook

Meer artikelen van KWS »

Artikelen over KWS