Blauwtong lijkt geen belemmering Europatreffen Libramont

De uitbraak van de ziekte blauwtong bij onze zuiderburen lijkt vooralsnog het EK koeientreffen, 12 en 13 april in het Belgische Libramont, niet in de weg te staan. Wel wordt de terugkomst voor de deelnemers omslachtiger, ook omdat de daar gevonden blauwtongvariant type 8 via diercontact kan worden doorgegeven.

Blauwtong+lijkt+geen+belemmering+Europatreffen+Libramont
© nieuwe oogst

De uitbraak in de Belgische provincie Luxemburg is op 20 kilometer van Libramont. Op enkele andere bedrijven is ook blauwtong aangetroffen. Dit komt mogelijk omdat de type 8 variant de enige is die niet alleen via knutten, maar ook via diercontact kan worden verspreid.

Hierdoor is het mogelijk dat het blauwtong-virus ook in omloop komt wanneer er, zoals nu, geen knutten actief zijn. Die verspreiding wordt bespoedigd, doordat België ervoor heeft gekozen om één toezichtgebied te worden. Hierdoor is vrij verkeer van dieren door heel België mogelijk.

Dubbele vaccinatie

De Nederlandse koeien die deelnemen aan dit EK-treffen, zijn half januari en begin februari al gevaccineerd tegen dit blauwtongtype. Door deze dubbele vaccinatie zijn de dieren beschermd. Eén niet gevaccineerde koe in de eerste selectie, was deze week vanwege het exterieur één van de twee afvallers bij de een extra selectieronde.

De twintig Nederlandse deelneemsters reizen op 9 april naar België. Voordat de dieren kunnen terugkeren, moet duidelijk zijn dat ze vrij zijn van het veldvirus. Bij de dieren uit andere landen speelt dat probleem minder, omdat daar al blauwtong van dit type is gesignaleerd en ook die landen als toezichtsgebied gelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer