LTO noemt nieuwe korting fosfaatrechten onbespreekbaar

Een nieuwe generieke korting op fosfaatrechten is voor LTO Melkveehouderij niet aan de orde. Dat zegt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks in reactie op een Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten over de stikstof- en fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij in 2018.

LTO+noemt+nieuwe+korting+fosfaatrechten+onbespreekbaar
© John Claessens

Schouten zinspeelde in haar reactie op maatregelen en een mogelijke verhoging van de generieke korting van fosfaatrechten. Meulenbroeks stelt dat de melkveehouderij al meer dan genoeg maatregelen over zich heen heeft gekregen de afgelopen jaren. 'Daar kunnen geen nieuwe generieke regels meer bij. Eerst moet er duidelijkheid komen over de cijfers en de oorzaak van de overschrijding. Daar werken we nu aan.'

Vorige week donderdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek de voorlopige fosfaat- en stikstofproductie in dierlijke mest in 2018 bekend. Hieruit blijkt dat de fosfaatproductie opnieuw is gedaald met ruim 12 miljoen kilo tot onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo fosfaat.

Complimenten

Meulenbroeks: 'Dit resultaat verdient een compliment aan de sector en heeft ervoor gezorgd dat we de derogatie hebben kunnen behouden.' Ook de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest is iets gedaald, maar komt desalniettemin boven het stikstofplafond uit.

'Dit is een ontwikkeling waar we als sector erg alert op moeten zijn. Om de cijfers beter te kunnen interpreteren, willen we eerst een grondige analyse maken voordat we gaan nadenken over eventuele maatregelen. Dit doen we samen met veevoer- en zuivelbrancheorganisaties Nevedi en NZO', vertelt Meulenbroeks.

• Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer