Fosfaatrechten+niet+altijd+voor+pachter
Nieuws
© Pixabay

Fosfaatrechten niet altijd voor pachter

Onder bepaalde voorwaarden moet de pachter van een melkveehouder een deel van de fosfaatrechten afdragen aan de verpachter. Dat tegen 50 procent van de marktwaarde. Daarmee staat hij de helft van de fosfaatrechten af.

Dat oordeelde het gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden dinsdag in een geschil tussen verzekeraar ASR en een pachter. Weliswaar stelt het hof dat de fosfaatrechten in beginsel van de pachter zijn en dat bij het eind van de pacht de rechten niet aan de verpachter ter beschikking hoeft te stellen.

Anders wordt het wanneer de verpachter langdurig bedrijfsmiddelen aan de pachter ter beschikking stelt die voor de pachter van overwegend belang zijn op het bedrijf te kunnen runnen. Dan is de pachter verplicht om de fosfaatrechten over te dragen aan de verpachter.

Pachtovereenkomst

Die voorwaarden houden in dat er tussen verpachter en pachter op 2 juli 2015 een reguliere pachtovereenkomst of een geliberaliseerde pachtovereenkomst aanwezig is die bij het aangaan twaalf jaar of langer duurt. Ook geldt dit wanneer het om hoevepacht gaat of pacht van minimaal 15 hectare grond of pacht van een gebouw dat specifiek is ingericht voor de melkveehouderij en dat noodzakelijk is voor het houden van melkvee en die aan de pachter beschikbaar zijn gesteld.

Daarbij worden de fosfaatrechten voor 50 procent toegerekend aan gebouwen en 50 procent aan de grond, die op 2 juli 2015 ten dienste stonden aan de pachter. De verpachter neemt de fosfaatrechten over tegen 50 procent van de marktwaarde op de datum van het einde van de pachtovereenkomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
Meer weer