Akkerbouw+vraagt+meer+grondbewerkingsmachines
Nieuws
© Han Reindsen

Akkerbouw vraagt meer grondbewerkingsmachines

De markt voor grondbewerkingsmachines vertoonde vorig jaar een duidelijk positieve ontwikkeling. Ten opzicht van 2017 steeg ook de verkoop van kunstmeststrooier en zaaimachines. De Europese markt voor veldspuiten is zwak.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese organisatie voor producenten van landbouwmachines CEMA. Het marktvolume voor akkerbouwmachines in Europa is vorig jaar met ongeveer 5 procent gestegen tot ongeveer 3,43 miljard euro.

De markt voor grondbewerkingsmachines steeg van 1,76 miljard euro in 2016, naar 1,85 miljard in 2017 om vervolgens uit te komen op 2,01 miljard euro vorig jaar. Bij de markt van kunstmeststrooiers, zaaimachines en veldspuiten is de markt redelijk stabiel: 1,41 miljard in 2016, 1,43 miljard in 2017 en 1,42 miljard in 2018.

Intelligente oplossingen

Bij de ontwikkeling van nieuwe machines ligt de focus op intelligente (digitale) oplossingen, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast vragen aspecten als biologische landbouw, klimaatverandering en verkeersveiligheid de nodige aandacht.

Op basis van een prognoseonderzoek onder CEMA-deelnemers wordt dit jaar geen significante verandering in de markt van landbouwmachines verwacht. De organisatie gaat uit van een groei van circa 1 procent.

Drie productgroepen

De drie CEMA-productgroepen voor zaai- en bemestingsmachines, gewasbeschermingsapparatuur en grondbewerkingsmachines kwamen onlangs voor hun jaarlijkse vergadering in maart bij elkaar op het hoofdkantoor van Lemken in Alpen, Duitsland.

De CEMA vertegenwoordigt zo'n 4.500 fabrikanten van agrarische machines. Bij deze bedrijven werken ongeveer 135.000 mensen en in de toeleverende industrie nog eens 125.000 mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer