Filmen biggentransport sociaal experiment boerenzoon

Boerenzoon Victor Brooimans uit Dronten maakte een video over het vervoer van biggen in een nieuwe veewagen. Filmen van de beelden voelde voor hem als een soort sociaal experiment.

Brooimans groeide op als zoon van een varkenshouder. En hoewel hij het bedrijf van zijn vader in Brabant niet overnam, draagt hij de sector een warm hart toe. In de rol van regisseur maakte hij een opmerkelijke video over biggentransport.

'Ik weet van huis uit wel hoe het veetransport jaren geleden ging, maar was erg benieuwd naar de nieuwe trucks en regelgeving. En om daar achter te komen, leek het mij het beste om gewoon mee te gaan met zo'n transport.'

Veel verbeterd

Het transport van vee komt meestal niet op een positieve manier in de media. En dat was voor Brooimans een belangrijke reden om zijn video online te zetten. 'Er is veel verbeterd met het transport van biggen als je het vergelijkt met jaren geleden.'

De nieuwste trucks zijn bijvoorbeeld voorzien van verwarming, goede ventilatie en water. 'Ik heb kleine camera's opgehangen in de ruimtes en dan zie je dat de biggen gewoon rustig liggen te slapen tijdens de rit.'

Slapende biggen

De video op YouTube is al meer dan zeventigduizend keer bekeken en Brooimans ontving tal van reacties. Die waren over het algemeen positief. Maar hij weet nu ook uit ervaring hoe mensen beelden kunnen interpreteren.

'Die slapende biggen liggen rustig op een hoopje tegen elkaar aan. Niks mis mee. Maar er zijn mensen die daar dan meteen op reageren met de opmerking dat de biggen te weinig ruimte zouden hebben. Wat dat betreft was het maken van deze video voor mij ook een soort van sociaal experiment.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer