Skal+bekijkt+Europese+regel%2C+NVWA+de+Nederlandse+wet
5 vragen
© Nieuwe Oogst

Skal bekijkt Europese regel, NVWA de Nederlandse wet

Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel in de biologische teelt van aardappelen heeft geleid tot Kamervragen, onder andere over de rol van Skal en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij de controles. Wie doet wat?

Waarom wil een biologische aardappelteler koper gebruiken?

Koperoxichloride (ofwel koper) is voor de biologische teler het enige middel waarmee hij de schade van phytophthora in zijn teelt kan beperken. De phytophthoradruk is dit jaar hoog. Daarnaast kan een teler koper aanwenden als bladmeststof.

Mag een biologische teler koperoxichloride inzetten?

De regelgeving over het gebruik van koper in Nederland en in de rest van Europa is verschillend. De Europese biologische regelgeving staat de benutting als gewasbeschermingsmiddel toe tot een maximum van 6 kilo koper per hectare.
Nederland vormt daarop een uitzondering. Sinds 1 maart 2000 mogen Nederlandse telers koper niet meer inzetten als gewasbeschermingsmiddel omdat dit belastend is voor het milieu. Als bladmeststof mag het nog wel worden gebruikt.

Wie controleert op het illegaal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel?

Dat doet de NVWA. Deze instantie is toezichthouder op de naleving van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, waarin is bepaald dat alleen middelen mogen worden verhandeld en gebruikt die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Wat controleert Skal dan?

Voor Skal Biocontrole is de Europese biologische regelgeving uitgangspunt voor het toezicht. Skal controleert daarom op het gebruik van middelen die Europees niet zijn toegestaan in de biologische teelt. De inzet van koper als gewasbeschermingsmiddel is geen overtreding van de Europese regels, mits de grens van 6 kilo per hectare niet wordt overschreden.
Als Skal een overtreding van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden vermoedt - in dit geval de toepassing van koper als gewasbeschermingsmiddel - dan moet de organisatie dit wel doorgeven aan de NVWA.

Waarom is het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel juridisch lastig aan te tonen?

Het gebruik van koperoxychloride als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora is lastig aan te tonen omdat telers het ook kunnen toepassen als meststof. Telers geven eenvoudigweg aan dat de inzet van koper is gericht op kopergebrek in de teelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer