Boeren+veroveren+met+voorkeurstem+Statenzetel
Nieuws
© Jan van den Brink

Boeren veroveren met voorkeurstem Statenzetel

In ieder geval drie boeren uit het LTO Noord-gebied komen met voorkeurstemmen in Provinciale Staten. Het gaat om Eline Vedder uit het Drentse Ruinen, Arjan Tolkamp uit het Gelderse IJzerlo en Karin van der Toorn uit het Overijsselse Wijhe. De drie nemen allemaal een zetel voor het CDA in.

Jongveeopfokker en adviseur mestwetgeving Arjan Tolkamp komt met ruim 6.200 stemmen voor het CDA in de Provinciale Staten van Gelderland. 'Ik heb niet zoveel bijzonders gedaan om voorkeursstemmen te krijgen. Ik heb mij vooral als Achterhoekse kandidaat geprofileerd. Ik ben heel bij dat ik zoveel stemmen heb en hiermee gedragen wordt door de gemeenschap', licht Tolkamp toe.

Waar hij zich graag voor wil inzetten is het inkomen van de boeren. 'In provincie Drenthe krijgen boeren subsidie als ze zich inspannen om de biodiversiteit te verhogen. Ik zou ook graag willen dat boeren in Gelderland hiervoor betaald krijgen.'

Vedder

Melkveehouder Eline Vedder uit Ruinen stijgt van plek 18 naar plek drie op de CDA-lijst laat ze via Twitter weten. 'Jaaaaa!!! Jullie voorkeurstemmen hebben mij van plek 18 naar plek 3 gebracht en dat betekent dat ik aan de slag mag, voor ons mooie Drenthe in de Provinciale Staten! Dank dank dank, voor jullie stem!!'

Van der Toorn

Ook melkveehouder en vleesvarkenshouder Karin van der Toorn maakte op social media bekend dat ze met voorkeurstemmen in de CDA-fractie van provincie Overijssel is gekozen. Zij ging van plek 14 naar plek drie. 'Bedankt kiezers!!! Dankjulliewel voor het vertrouwen en 5.273 voorkeursstemmen. Ik ga mijn uiterste best doen om het waar te maken. Dat zal niet makkelijk zijn, maar met dezelfde drive als waarmee ik campagne heb gevoerd, wil ik me ook gaan inzetten voor een nog mooier Overijssel!'

Rollercoaster

Akkerbouwer Mirjam Nelisse uit Dirksland is de enige boer die overblijft in de Zuid-Hollandse Staten, vertelt ze. Ze haalde net voldoende stemmen om in de Staten te komen. 'Het was heel spannend. Toen ik maandag de definitieve uitslag hoorde, heb ik een sprongetje van blijdschap gemaakt. Ik sta nummer tien en VVD heeft ook tien zetels behaald. Maar het was eind vorige week een rollercoaster. Ik wilde de vlag al uithangen toen het ANP berichtte dat we negen zetels zouden krijgen. Gelukkig bleek dat niet juist te zijn.'

Ze werd maandag gefeliciteerd door haar CDA-boerencollega die niet meer terugkeert in de Staten. 'Jammer vind ik dat. We hebben vier jaar heel fijn samengewerkt.'

In Noord-Holland keert melkveehouder Willemien Koning uit Oudkarspel namens het CDA terug in de Provinciale Staten. 'Ik ben blij dat ik weer in de Staten zit. Er heeft een flinke verschuiving plaatsgevonden. De helft van de Statenleden keert niet meer terug', stelt de LTO-voorzitter Vrouw en Bedrijf.

Melkveehouder Attje Meekma uit Sibrandahûs komt in Friesland voor het CDA in Provinciale Staten. Biologisch melkveehouder Marten Dijkstra uit Aldeboarn mag voor de VVD in de Friese Staten een zetel innemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer