%27Heel+Drenthe+biologisch+is+klinklare+onzin%27
Nieuws
© Joost de la Court

'Heel Drenthe biologisch is klinklare onzin'

Heel Drenthe biologisch is voor het merendeel van de kandidaat-Statenleden in Drenthe niet realistisch en onverstandig. 'Het is klinkklare onzin. De overheid kan zoiets helemaal niet opleggen. Stappen in de richting van meer biologisch moeten vanuit de markt komen', zei D66-kandidaat en boerin Bouchra Zouine woensdag in het verkiezingsdebat in Westerbork.

Ook VVD-lijsttrekker Henk Brink was resoluut in zijn afwijzing: 'Het zou de dood in de pot zijn voor de biologische landbouw, het leidt tot ernstige marktverstoring.' Tjisse Stelpstra van de ChristenUnie ziet liever dat het beleid zich richt op volhoudbare landbouw. Cees Bijl (PvdA) mikt op het in de benen houden van een groot landbouwareaal. 'Dat geeft rust en ruimte op het platteland. Maar het moet wel duurzamer dan nu het geval is.' Thea Potharst van de Partij voor de Dieren leek niet te twijfelen: 'Gangbaar is niks.'
Grondgebruikers in Drenthe kunnen in de komende vier jaar een toeslag verwachten van de provincie als ze extra inspanningen verrichten om de biodiversiteit te verbeteren. Althans, dat zou je kunnen opmaken uit een spontane flitspeiling onder de dertien Statenkandidaten. Geconfronteerd met een zaal vol boeren en tuinders een week voor de verkiezingen, bleek de keuze voor het merendeel niet zo moeilijk. Tien kandidaten stemden publiekelijk voor, twee waren principieel tegen en één kandidaat wist het zo snel nog niet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer