Doortje 65 MRIJ-koe van het jaar

Doortje 65 van familie Van den Bosch en bedrijfsopvolger Joep Hurkens uit het Brabantse Gassel is woensdag gehuldigd als MRIJ-koe van het jaar 2018.

De koe is een zeer productieve MRIJ-koe met de raseigenschappen waar de liefhebbers van MRIJ trots op zijn, geven de aanwezige kenners bij de huldiging aan. De productie met hoge gehalten is haar sterkste punt. Gemiddeld produceerde ze in drie lijsten van 340 dagen 809 kilo vet en eiwit. Met gemiddeld 115 lactatiewaarde produceert ze 15 procent boven haar bedrijfsgenoten.

Doortje 65 heeft veel ruimte en breedte in haar bouw, een goede uier en goede benen, meldt de jury. Deze typische Dos 4-dochter is met 88 punten ingeschreven als tweedekalfskoe. Haar genen worden ook doorgegeven doordat CRV haar zoon Wim (v. Rex 159) inzet als teststier.

Toekomst

Dat MRIJ toekomst heeft, bleek ook uit de lezing van Theun Vellinga van Wageningen UR, eerder die dag. Hij stelt dat strategieën gericht op reductie van broeikasgassen in de melkveeveehouderij, zoals verhoging van de melkproductie per koe, minder effectief zijn dan wanneer de productie van melk en vlees in samenhang worden bekeken.

'Wanneer we rekening houden met de grote milieu-impact van gespecialiseerde rundvleesproductiesystemen, zou er meer interesse moeten zijn om de Nederlandse dubbeldoel rundveerassen te blijven gebruiken in de melkveehouderij. Een hoge melkproductie is niet hetzelfde als een hoog netto-inkomen per koe of bedrijf', stelt Vellinga.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer