Openfrontstal goed voor succes bij Wintershow Zwolle

Wintershow Zwolle was voor Erik Overkempe uit Raalte een gedenkwaardig moment. Eindelijk vielen zijn koeien in de prijzen. En dat komt volgens hem vooral door zijn openfrontstal.

Overkempe had al vaker meegedaan aan keuringen, maar een prijzenkast hoefde de melkveehouder nooit aan te schaffen.


Maar op 20 februari was het in de IJsselhallen raak: roodbonte Rozanna 681 won het reservekampioenschap bij de Oudere koeien. En even later kon Overkempe met Hilda 271 het kampioenschap in de Productieklasse Roodbont vieren.

Goed voelen

Het melkveebedrijf van Maatschap Overkempe ligt in het rustige buitengebied tussen Heino en Wijhe. De koeien voelen zich volgens de boer goed in de tien jaar oude openfrontstal.

'De stal is licht en er is altijd frisse lucht. En die diepstrooiselboxen, die waren gewoon een eis van mij toen we deze stal gingen bouwen.'

Comfortabel liggen

Overkempe leerde deze boxen tijdens zijn agrarische stages op bedrijven kennen. 'Ik zag meteen dat de koeien er comfortabel in liggen. En er waren op die bedrijven gewoon weinig problemen met kale hakken of dikke poten.'

Sinds de bouw van de stal in 2009 is er op het bedrijf wel ieder jaar een koe die grens van 100.000 liter melk bereikt. En hij ziet ook dat de gemiddelde leeftijd van zijn koeien steeds hoger wordt.

Steeds een beetje meer

'Als je bijvoorbeeld kijkt naar onze achtjarige kampioen Hilda 271, dan zie je dat ze bij elke lactatie steeds een beetje meer is gaan geven', geeft Overkempe aan.

'Het is nu een hele mooie koe die makkelijk produceert. Ik hoop dat ze nog heel lang hier blijft rondlopen en ook een 100.000 liter koe wordt.'

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer