Goed boeren in Denemarken

Stieneke en Boudewijn IJdema liepen met hun melkveebedrijf in het Friese Blesdijke tegen de grenzen van de groei aan. En daarom besloten ze in 2014 een nieuwe start te maken in Denemarken. Een stap waar ze geen dag spijt van hebben gehad.

Stieneke IJdema is voor een weekje terug in Nederland. Naast het bezoeken van familie en vrienden gebruikt ze de dagen vooral met het geven van presentaties over haar bedrijf in het Deens Kjellerup.

'Ik noem het altijd Teletubbie-land vanwege zijn groen, glooiende landschap. Wij waren jaren geleden al een tijdje aan het zoeken naar een plek om te emigreren. Amerika en Canada hadden zo hun beperkingen qua groeimogelijkheden. In Denemarken zagen we veel meer kansen. En toen we in Kjellerup voor het eerst uit de auto stapten, voelde het meteen goed.'

Integratie

De emigratie en integratie is voor Stieneke, Boudewijn en hun vier kinderen goed verlopen. Ze hebben veel tijd gestoken in het leren van de Deense taal, een absolute voorwaarde volgens de Friese boerin.

'De meeste Denen spreken goed Engels, maar je merkt wel dat ze het erg op prijs stellen dat jij je verdiept in hun taal en cultuur. En je moet als nieuwkomer ook oppassen dat jij je niet alleen maar focust op het bedrijf.'

Slapen met laarzen aan

De Denen zeggen wel eens 'de Nederlanders slapen met de laarzen aan', geeft de boerin in. 'Daarmee bedoelen ze dat een Nederlandse boer altijd op het bedrijf is. Wij proberen dat goed in de gaten te houden. Wij hebben door onze vier kinderen sowieso veel te maken met het leven buiten de boerderij.'

IJdema is geen emigrant die de typische producten uit haar vaderland erg mist. 'Ik ken boeren die krachtvoer bestellen bij Nederlandse leveranciers en die doen er dan tevens een boodschappenlijstje bij met hagelslag, stroopwafels en andere Nederlandse producten. Ik doe dat niet. Mijn man mist de gele vla wel heel erg. En ja, suikerbrood is wel lekker als we dat krijgen van een bezoeker uit Nederland.'

Financiële situatie

Tijdens haar week in Nederland houdt Stieneke IJdema een aantal lezingen voor boeren die geïnteresseerd zijn in haar nieuwe thuisland. 'Ik merk dat er een verkeerd beeld is van het boeren in Denemarken. Er komen veel vragen over de financiële situatie, omdat men denkt dat alle Deense boeren failliet gaan.'

Dat beeld klopt gewoon niet, verzekert ze. Net als dierenartstechnische vragen. 'Dat men denkt dat wij zelf geen koeien mogen behandelen. Ook dat is niet zo. Dus ja, qua beeldvorming valt er nog wel een slag te slaan. En dan is het fijn dat ik, vanuit mijn eigen ervaring, een positief verhaal kan vertellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer