Bemesting rond Boetelerveld weer in balans

Landbouwgedeputeerde Hester Maij (CDA) heeft woensdag het project Evenwichtsbemesting Boetelerveld officieel afgesloten.

Bemesting+rond+Boetelerveld+weer+in+balans
© Ruben Meijerink

Het project heeft nieuw inzicht opgeleverd hoe landbouw pal naast een natuurgebied kan voortbestaan zonder dat dit leidt tot verstoringen. Tussen 2014 en 2018 hebben acht boeren met grond in een deel van de 120 hectare grote hydrologische bufferzone de uitspoeling aan mineralen afgebouwd.

De zone aan de oostzijde van het Natura 2000-gebied is nodig om het natuurgebied natter te houden en te verschralen. Zonder de maatregelen zou het boeren in de zone niet meer mogelijk zijn.

In de vierjarige pilot is op allerlei manieren in beeld gebracht wat boeren op hun land brengen en wat er weer afgaat in de vorm van gras. Ook werd gekeken naar behoud van de bodemvruchtbaarheid.

Vaker doorzaaien

Door systematisch grashoogte en gewasopbrengsten de meten wisten de deelnemers een evenwicht te bereiken. Dat lukte door de gewasopbrengst te optimaliseren, grasland vaker door te zaaien en zorgvuldig te bemesten en te maaien. Zo werd het bodemoverschot, en dus de uitspoeling van nutriënten, teruggebracht naar bijna nul en soms zelfs negatief.

Naast inzicht in de mineralenstroom, leverde het ook kennis op over het hydrologisch systeem. Bij het project, dat is opgezet door LTO Noord, kregen de boeren hulp van Wageningen University & Research, loonwerkers, waterschap, provincie en voerleveranciers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer