%27Zorg+nou+dat+boeren+stoppen+met+stoppen%27
Nieuws
© Johan Wissink

'Zorg nou dat boeren stoppen met stoppen'

Voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht is blij dat Statenleden aandacht hebben voor vrijkomende agrarische bebouwing. 'Maar doe wat aan de echte oorzaak. Zorg dat boeren stoppen met stoppen.'

Dat was zijn hartekreet woensdagavond na afloop van het verkiezingsdebat met kandidaten voor de Provinciale Staten in Maarsbergen. 'Daarvoor moeten we een oplossing vinden. Want waarom stoppen boeren en kiezen jonge boeren ervoor om er niet meer mee te beginnen als bedrijfsopvolger?'

Het debat werd georganiseerd door gebiedscoöperatie O-gen en ging over het buitengebied. Naast de landbouw was er aandacht voor natuur en recreatie en de mogelijkheden die daar liggen voor de landbouw om te verbreden. Dat riep kritiek op vanuit het publiek. 'We kunnen niet allemaal een camping beginnen, een zorgboerderij of met solexen rond gaan rijden. Dat is leuk voor degenen bij wie het past, maar wat we nodig hebben is ruimte om te ondernemen. Boeren zijn de dragers van het buitengebied.'

Sociale cohesie

Verschillende politici zien het als probleem en erkennen dat het ook gevolgen heeft voor de sociale cohesie op het platteland. Lijsttrekker Arne Schaddelee van de ChristenUnie benoemde, naar eigen zeggen, ook het 'grootste taboe op het platteland'. 'Er is veel psychische ellende onder boeren. De zelfdodingscijfers onder boeren zijn hoog. Dat komt mede doordat er te weing toekomstperspectief is. Er is meer zekerheid nodig.'

Het debat ging kort over de veehouderij in de provincie. Met name in het oosten van provincie Utrecht zit de intensieve veehouderij. Niet alle partijen spraken zich daar direct over uit. De Partij voor de Dieren wil dat het aantal dieren wordt teruggebracht. VVD en SGP spraken zich expliciet uit voor ruimte voor deze bedrijven in de provincie.

Volgens Dick Vlastuin, kandidaat voor de SGP, wordt deze tak in de nieuwe landbouwagenda van de provincie weggesaneerd. VVD-lijsttrekker André van Schie vindt dat ondernemers zelf keuzes moeten kunnen maken. 'De Nederlandse landbouw loopt voorop in het efficiënt produceren van voedsel. Alleen voor de regio produceren is lang niet altijd efficiënt. Er moet ook geld verdiend worden. Wij moeten dat niet opleggen.'

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer