PlanetProof+voor+groentemixen+loopt+achter
Achtergrond
© Vidiphoto

PlanetProof voor groentemixen loopt achter

Veel bewerkte groenten hebben nog geen PlanetProof-certificaat, omdat voor mixen vaak aanvoer uit het buitenland nodig is. Groentebewerkers Hessing Supervers en Heemskerk fresh & easy verwachten in de komende jaren wel aan de eisen te voldoen.

Vorig jaar lanceerde Stichting Milieukeur (SMK) het nieuwe keurmerk On the way to PlanetProof voor plantaardige producten. Vrijwel alle Nederlandse supermarkten, behalve Albert Heijn, hebben zich aan het keurmerk verbonden. De retailers hebben de ambitie uitgesproken dat op termijn alle aardappelen, groenten en fruit in hun winkels aan het keurmerk voldoen.

Stefanie de Kool, programmamanager plantaardige agroketens bij SMK: 'Onze missie is duurzaamheid in de voedselketen te bevorderen en PlanetProof is daarvoor een middel. We zijn blij met de enorme toename van de vraag vanuit de retail, waardoor steeds meer Nederlandse telers aan de eisen voldoen.'

Voorbewerkte groenten

Consumenten kiezen steeds meer voor voorbewerkte groenten, maar juist daarvoor loopt de PlanetProof-certificering achter. Volgens De Kool willen Nederlandse supermarkten ook deze groente 100 procent gecertificeerd geleverd krijgen, maar is dat kan niet altijd. Voor gesneden groenten geldt namelijk dat niet alle ingrediënten uit groentemixen jaarrond in Nederland beschikbaar zijn.

Nederland loopt voorop in groeiproces PlanetProof

Marcel Heythuyzen, kwaliteitsmanager bij Hessing Supervers

Groenteverwerkers moeten daarom hun toevlucht nemen tot buitenlands product, waar telers minder ver zijn met de duurzame teelt. Dat geldt met name voor Italië. In Spanje is al wel vooruitgang geboekt. Daar is groente- en fruitverwerker Hessing Supervers uit Zwaagdijk een belangrijke initiator geweest van een duurzamere teelt.

Tij gekeerd

'Wij zijn samen met onze leveranciers al zes jaar bezig met de verduurzaming', zegt Marcel Heythuyzen, kwaliteitsmanager bij Hessing Supervers. 'In het begin was er veel weerstand, maar langzamerhand is het tij gekeerd. Het PlanetProof-certificaat heeft daar nog eens een extra boost aan gegeven en het lukt de Spaanse kwekers aardig om aan de voorwaarden te voldoen.'

Heythuyzen maakt wel duidelijk dat produceren volgens de PlanetProof-voorwaarden niet altijd mogelijk is. Bij het oogsten van groenten moet deze ziektevrij zijn, maar of dat lukt is sterk afhankelijk van de situatie op de velden. Ingrijpen met gewasbeschermingsmiddelen is soms nodig, maar dan voldoet de groente niet meer aan de richtlijnen. 'Het alternatief is om ze te laten verpieteren en dat willen we ook niet.'

Acties

Een ander probleem is volgens Heythuyzen dat supermarktketens bij acties soms tien keer meer vragen dan in andere weken. Het is dan vaak lastig te regelen om alle groenten van gecertificeerde telers aangeleverd te krijgen.

Inkoopmanager Kristian Weijers van groente- en fruitbewerker Heemskerk fresh & easy in Rijnsburg zegt dat de beschikbaarheid van voldoende groente sowieso met enige regelmaat een uitdaging is, laat staan groente die aan de voorwaarden voldoet.

Extreem weer

Bij extreme weersomstandigheden, zoals tijdens de droge zomer van 2018, is het niet eenvoudig om voor genoeg aanvoer te zorgen. 'Zeker met kortgroeiende gewassen als andijvie is het een hele toer als retailers juist op zo'n moment met een actie komen.' Volgens Weijers zouden daarom de afstemming en samenwerking in de keten beter moeten.

Heythuyzen spreekt bij PlanetProof over een groeiproces, waarin Nederland vooroploopt. Hij zou graag zien dat ook retailketens in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het PlanetProof-certificaat overnemen. 'Als zij het omarmen, ligt er een veel grotere markt voor ons open.'

Kip-eisituatie

Op de vraag of de internationale retail ook om PlanetProof vraagt, antwoordt De Kool dat hier in eerste instantie een kip-eisituatie bestaat, waarbij groentetelers zich pas laten certificeren als hun afnemers daarnaar vragen, maar afnemers pas met een vraag voor een certificaat komen, als ze weten dat dit haalbaar is voor telers.

De Kool verwacht dat PlanetProof de komende twee jaar flinke stappen zal zetten met de opschaling van internationale productie en bekendheid.

GroentenFruit Huis

SMK werkt samen met het GroentenFruit Huis om het keurmerk actief onder de aandacht van buitenlandse retailers te brengen om zo de waarde ervan te laten inzien. Van de in Nederland geproduceerde groente gaat zo'n 80 procent naar het buitenland.

'Als de retail in de ons omringende landen ook met PlanetProof gaat werken, hebben Nederlandse telers een streepje voor en kan het buitenland de meerwaarde van hun gecertificeerde product ook erkennen.'

Groei gecertificeerde teelt vooral in Nederland
On the way to PlanetProof is een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk voor zuivel, groenten en fruit, eieren, bloemen, planten, bomen en bloembollen, beheerd door Stichting Milieukeur (SMK). De gecertificeerde teelt is in 2018 in Europa relatief sterk toegenomen. Voor aardappelen, groenten en fruit groeide de open teelt met 147 procent tot 21.533 hectare, waarvan 16.975 hectare in Nederland. Voor de bedekte teelt was de toename 77 procent, naar 1.135 hectare, waarvan 1.017 hectare op Nederlandse bodem. Omdat het keurmerk nog niet zo bekend is bij consumenten, is PlanetProof op 11 februari een campagne gestart met een reclamefilmpje. Het is in maart nog te zien op publieke en commerciële televisiezenders en op YouTube. Weervrouw Margot Ribberink en boswachter Martine Dubois vragen in de commercial aandacht voor natuur en klimaat en roepen op om te kiezen voor duurzame voedingsmiddelen, bloemen en planten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer