Koeien bij Attero Wijster blijven binnen

Het pluimvee op de vier pluimveebedrijven in de omgeving van Attero in Wijster mogen weer naar buiten. De koeien moeten nog binnenblijven.

De dieren werden opgehokt nadat een loods met onder meer plastics begin januari vlam vatte en de rook over de percelen trok. Daarbij kwam dioxine vrij.

Lees ook: Zorgen over gevolgen van dioxinebrand bij Attero


Nieuwe resultaten van het onderzoek naar dioxine in gras- en bodemmonsters op deze bedrijven werden donderdag bekend. Die laten zien dat de dioxinegehalten niet meer zijn verhoogd.

Monsters

Van de grasmonsters die zijn genomen bij melkveebedrijven in het gebied, worden binnen twee weken de resultaten verwacht. Als de monsters daar ook gunstig zijn, kunnen de melkveehouders hun koeien ook weer weiden.

De analyses zijn uitgevoerd door het RIKILT, onderdeel van Wageningen UR. Attero en LTO Noord zijn blij met de uitkomsten van deze nieuwe onderzoeken.

Benedenwinds

De Milieuongevallendienst (MOD) van het RIVM heeft op zaterdag 5 januari, vlak na de brand, onder meer een vijftal grasmonsters verzameld en geanalyseerd benedenwinds van die brand.

In die grasmonsters zijn verhoogde concentraties dioxinen en dioxine-achtige PCB's gemeten ten opzichte van het referentiepunt bovenwinds van de brand.

Verhoogde gehalten

De geconstateerde verhoogde gehalten in gras vormden de aanleiding voor het opstarten van vervolgonderzoek naar de gevolgen voor de agrarische sector in het getroffen gebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer