Akkerbouwer ziet obstakels natuurinclusieve landbouw

Maatregelen voor natuurinclusieve landbouw worden onvoldoende beloond. Ook zien akkerbouwers veel obstakels op de weg om deze door te voeren in het bedrijf.

Akkerbouwer+ziet+obstakels+natuurinclusieve+landbouw
© Stivas

Dat stellen akkerbouwers uit de Wieringermeerpolder, blijkt uit een onderzoek naar de mogelijkheden voor het implementeren van natuurinclusieve landbouw in de Wieringermeer.

Het afgelopen halfjaar voerde stagiair Jochem Noordermeer van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland dit onderzoek uit aan de hand van interviews met 21 akkerbouwbedrijven.

Spuitmanagement

Er blijkt onder akkerbouwers in de Wieringermeer veel interesse voor deze vorm van landbouw, maar boeren zien ook veel obstakels. Achttien van de ondervraagden passen een of meer maatregelen toe.

Zoals een geoptimaliseerd spuitmanagement, het gebruik van organische meststoffen, het aanleggen van bloemstroken, zoveel mogelijk inzet van groenbemesters, een niet-kerende grondbewerking en het ophangen van vogelnestkasten.

Grondprijs

Van de deelnemers aan het onderzoek geven er zeventien aan wel meer aan natuurinclusieve landbouw te willen doen. Van de 21 respondenten vinden er negentien dat de maatregelen onvoldoende worden beloond. De afnemers betalen een te lage prijs of de hoge grondprijs dwingt hen er toe de grond intensief te gebruiken.

Bijna de helft van de ondervraagden stelt dat de maatregelen niet binnen een efficiënte bedrijfsvoering passen. Ook vinden twaalf boeren dat het beleid moet worden aangepast om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Bijvoorbeeld via een mestbeleid met kringlooplandbouw als basis en via subsidieregelingen. Ook ervaren boeren een tekort aan praktisch hulp en kennis over natuurinclusieve maatregelen.

Studiegroepen

Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland adviseert om studiegroepen voor akkerbouwers in te voeren die aan natuurinclusieve landbouw willen doen. Het onderzoek van de federatie is verricht naar aanleiding van project Living Lab Natuurinclusieve Landbouw. Dat is een samenwerkingsverband tussen boeren, LTO Noord en agrarische natuurorganisaties in Noord-Holland om natuurinclusieve landbouw verder te stimuleren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer