Minder+broedparen+kievit+en+grutto+in+Friesland
Nieuws
© Vidiphoto

Minder broedparen kievit en grutto in Friesland

Het aantal nesten en broedparen van kieviten in Friesland is vorig jaar met 18 procent gedaald ten opzichte van 2017. Het gaat om 2.480 minder nesten en broedparen op 130.000 hectare boerenland. Dat blijkt uit gegevens van de Bond van Friese Vogelwachten.

Ook voor de grutto was 2018 een slecht jaar. Er werden 14,4 procent minder nesten en broedparen geteld. Het aantal broedparen van de tureluur ging met 5,5 procent omlaag.

De enige weidevogel waarbij een toename was te zien, is de scholekster. De vogelwachten telden meer dan 7.500 nesten, 11,1 procent meer dan in 2017. Hiermee is het herstel ingezet, stelt de Bond Friese Vogelwachten.

Van de kievit werden vorig jaar 13.834 nesten geteld, de grutto 6.030, tureluur 4.476 en de scholekster 7.691.

Kou

Voorzitter Rendert Algra van de Bond van Friese Vogelwachten spreekt van een 'behoorlijke neergang van met name de kievit en de grutto.' Volgens hem was vooral het koude, natte weer de oorzaak van de daling van de weidevogelstand. 'Door de kou waren de meeste kieviten later aan de leg. De kuikens hadden last van veel nat weer. Dat is zeer ongunstig. Ook veel grutto's moesten het broedseizoen voortzetten met een tweede leg.'

• Lees meer: BFVW wil kievitseieren kunstmatig uitbroeden

Naast het verbeteren van de weidebiotoop door bijvoorbeeld meer randenbeheer, wil de Bond van Friese Vogelwachten meer onderzoek naar de mogelijkheden van een broedmachine. Daarover is de bond in overleg met de Rijksuniversiteit Groningen. 'Een broedmachine kan een bijdrage leveren aan de instandhouding van de weidevogels. Maar structurele oplossingen zoals verbetering van de weidebiotoop blijven prioriteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer