Veearts+komt+niet+meer+op+periodiek+bezoek
Nieuws
© Twan Wiermans

Veearts komt niet meer op periodiek bezoek

Het Periodiek Bedrijfsbezoek door de dierenarts komt op termijn te vervallen in het kader van de diergezondheidsmonitoring melkvee. Vanaf 2020 wordt een systeem gehanteerd, waarbij de melkveesector kiest voor een Continue Diergezondsheidsmonitor en/of Koekompas.

Tot nu toe konden ondernemers zelf kiezen voor het bedrijfsbezoek, de Koekompas of de monitor. Het bedrijfsbezoek is voor veel melkveehouders een interessante optie. De dierenarts doet dat vaak in combinatie met bedrijfsbegeleiding, bijvoorbeeld om kalveren te onthoornen.

De belangenorganisaties, dierenartsen en zuivelondernemingen (NZO) werken samen met de GD en stichting KoeKompas aan één robuuste borgingssystematiek. Zij willen de werking en uitvoering van de bestaande systemen beter op elkaar afstemmen, vereenvoudigen en tegelijkertijd blijven voldoen aan de EU-wetgeving.

Beschikbaar

Het moet een systeem zijn dat voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen beschikbaar is en dat laat zien dat de diergezondheid en het dierenwelzijn goed zijn en dat de voedselveiligheid op onafhankelijke wijze borgt. Het periodiek bedrijfsbezoek door de dierenarts past hier minder goed bij.

Zuivelbedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor welk systeem ze invoeren. Zo kiest FrieslandCampina ervoor om de verplichte combinatie van de Continue Diergezondheidsmonitor en één keer per jaar de Koekompas. Een aantal ondernemingen start hier dit jaar al mee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  11° / 10°
  70 %
Meer weer