Wetterskip Fryslân heft beregeningsverbod op

Wetterskip Fryslân heft per direct het beregeningsverbod op. Anders dan verwacht, is de neerslag van de afgelopen dagen heel geleidelijk gevallen en goed opgenomen in de grond, geeft het Wetterskip aan.

Wetterskip+Frysl%C3%A2n+heft+beregeningsverbod+op
© Persbureau Noordoost

'Wetterskip Fryslân kon daardoor het grootste deel van het regenwater, gemiddeld 45 millimeter, in de polders 'vast' houden. De bewolking en lagere temperaturen zorgen bovendien voor minder verdamping. Doordat ook de vraag van de agrarische sector naar water afneemt, is het watersysteem weer in balans.'

Het waterschap stelde 26 juli een beregeningsverbod in. Het versoepelde dat verbod op 3 augustus. Geleidelijke regenval heeft in droge tijden een positiever effect dan veel neerslag, stelt het Wetterskip. 'Het water kan in de grond dringen. Daardoor neemt de vraag naar water voor beregening af.'

Hekkelen

In verband met de droogte heeft Wetterskip Fryslân op kritische punten extra gehekkeld. Daardoor kan het water beter in de polders komen. Met de afnemende vraag naar water door de agrarische sector, zijn de problemen met de waterstanden voorlopig opgelost.

Afgelopen weekend is er veel neerslag boven het IJsselmeer gevallen, laat het waterschap weten. 'Deze regen en het feit dat waterschappen nu beperkt water inlaten vanuit het IJsselmeer, zorgen ervoor dat ook de waterstand in het IJsselmeer is gestegen. De aanvoer vanuit de Rijn en de IJssel blijft kleiner dan de vraag. De regen van afgelopen weekend vormt echter een (tijdelijke) buffer.'

Wetterskip Fryslân verwacht daarom dat er voorlopig geen beperkingen worden opgelegd voor het inlaten van water uit het IJsselmeer.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 14 augustus).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer