Boeren mogen weer beregenen in Paardeweide-Veendijk

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft het verbod voor het onttrekken van oppervlaktewater in de polders Paardeweide-Veendijk opgeheven.

Boeren+mogen+weer+beregenen+in+Paardeweide%2DVeendijk
© Ruud Ploeg

In het gebied tussen Meppel en Steenwijk is door de regenval in de afgelopen periode en door voldoende wateraanvoer vanuit het IJsselmeer weer genoeg water aanwezig. Boeren en andere grondgebruikers kunnen daarom weer water uit sloten, weteringen en kanalen gebruiken voor het beregenen van landbouwpercelen en tuinen.

Op dit moment gelden in het werkgebied van Drents Overijsselse Delta nog onttrekkingsverboden voor de gebieden Westhuizingerveld bij Staphorst/Nieuwleusen, Nijeveen-Kolderveen bij Meppel, aanvoergebied gemaal Ankersmit in de regio Deventer, Raalte en Olst-Wijhe en het gebied Kolkwetering bij Heino.

Verdamping

Of en wanneer hier de onttrekkingsverboden kunnen worden opgeheven verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van de ligging (hoogte) van de gebieden, grondsoort, hoeveelheid neerslag en verdamping van water en mogelijkheden om water aan te voeren uit IJssel en IJsselmeer. De verboden zijn ingesteld om te lage waterstanden te voorkomen waardoor schade kan ontstaan aan oevers en kaden. Daarnaast bestaat hierdoor kans op verslechtering van de waterkwaliteit.

Wanneer er geen onttrekkingsverbod meer geldt, kunnen agrariërs die willen beregenen hierover afspraken maken met een peilbeheerder van het waterschap. Dit kunnen ze doen om te voorkomen dat niet iedereen gelijktijdig gaat beregenen, waardoor opnieuw een watertekort ontstaat.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer