Vallei en Veluwe verlengt onttrekkingsverbod

Waterschap Vallei en Veluwe verlengt het onttrekkingsverbod tot en met 15 januari 2019. Na de droge en warme zomer, valt er volgens het waterschap nog steeds te weinig regen om het grondwatertekort aan te vullen.

Vallei+en+Veluwe+verlengt+onttrekkingsverbod
© Koos van der Spek

Vanuit de landbouw is er veel minder vraag naar water, omdat het groeiseizoen voorbij is. Er zijn volgens het waterschap wel anderen die water onttrekken, met name bedrijven. Als deze bedrijven weer gaan onttrekken, kan het watersysteem en de natuur zich niet herstellen na de lange periode van droogte.

• Lees ook: Waterschappen in gesprek over afstemming droogte

De meeste hoger gelegen beken in het werkgebied van het waterschap staan nog steeds droog. Een verdere verlaging van de waterstanden vindt Vallei en Veluwe dan ook ontoelaatbaar voor de waterkwaliteit, waterkwantiteit, natuur en de grondwaterstand. Pas als de grondwaterstand normaliseert, gaat het watersysteem weer normaal functioneren.

Water vasthouden

Het waterschap heeft ook andere maatregelen getroffen. Het water wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Het waterschap houdt het Apeldoorns Kanaal met het water vanuit de beken zoveel mogelijk op peil. Ook de noodpompen bij Gemaal Terwolde zijn nog altijd in werking. Ze kunnen nog niet weg omdat het waterpeil in het achterliggende gebied nog niet stabiel is. Vanuit de Randmeren en de Grebbesluis laat het waterschap extra water het gebied in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer