Opvallende+krimp+Nederlandse+zeugenstapel
Nieuws
© Twan Wiermans

Opvallende krimp Nederlandse zeugenstapel

Uit de decembertelling van de Europese Commissie blijkt dat de Nederlandse zeugenstapel 9 procent is gedaald tot 970.000 stuks.

Het betreft cijfers die gebaseerd zijn op een steekproef van de Nederlandse CBS-landbouwtelling. De Europese zeugenstapel toont een daling van 3 procent tot 11,8 miljoen. Naast de Nederlandse zeugenstapel, laat ook Polen een opvallende nog veel grotere afname van 18 procent zien.

Econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Economic Research constateert dat de daling van het aantal zeugen in de Europese Unie groter is dan jaarlijkse toename van het aanbod door de stijgende productiviteit van zeugen.

Opvallend

Hoste noemt de forse afname van de Nederlandse zeugenstapel opvallend, hoewel de zeer lage opbrengstprijzen en de hoge voer- en mestkosten de snelle daling voor een deel verklaren.

Andere redenen kunnen het naderende einde van de gedoogregeling voor stoppers zijn en de verdwijnende animo als gevolg van de regeldruk en maatschappelijke weerstand, zegt Hoste.

Denemarken

De krimp van de totale Nederlandse varkensstapel is met 2,9 procent tot 11,9 miljoen varkens verhoudingsgewijs minder groot dan de afname van de zeugenstapel. Ook andere grote varkenslanden, als Denemarken (-1,5 procent tot 12,6 miljoen) en Polen (-7,4 procent tot 11,02 miljoen), melden dalende aantallen van de varkenspopulatie in totaal.

De Duitse varkensstapel daalde met 4,1 procent, waardoor Duitsland nog 26,44 miljoen varkens telt. Het verschil tussen Duitsland en Spanje, dat al enkele jaren de grootste varkenspopulatie in Europa heeft, wordt steeds groter.

Want in Spanje groeide de varkensstapel in 2018 met 3,9 procent tot 31,1 miljoen. Ook in Frankrijk (+2,7 procent tot 13,7 miljoen) en België (+1,7 procent tot 6,2 miljoen) zijn aanzienlijk meer varkens geteld.

Vleesvarkens

Het aantal vleesvarkens boven de 50 kilo laat in Nederland juist een toename zien van 1,7 procent tot 4,03 miljoen, ten opzichte van december 2017. In de hele Europese Unie steeg het aantal vleesvarkens boven de 50 kilo ten opzichte van december 2017 met 0,6 procent.

Opvallend is dat het vooral de zware vleesvarkens zijn (boven 110 kilo) die sterk gestegen. Dat hangt samen met de sterke stijging in slachtgewicht tegen het eind van 2018.

Inseminaties

De kans is groot dat de trend van de dalende Europese varkenspopulatie zich in 2019 doorzet. Want het aantal inseminaties en drachtige zeugen is ook met enkele procenten afgenomen, gemeten over de hele Europese Unie. Ook hier voert Nederland samen met Polen de lijst van snelste dalers in aantallen aan.

Deze dalende varkensaantallen gecombineerd met aanzienlijke afname van de Chinese zeugenstapel zorgt voor aanhoudend optimisme over de ontwikkeling van de varkens-en biggenprijs. De stijging die zich in de eerste maanden van 2019 aftekende, zet waarschijnlijk door in het tweede kwartaal van 2019, verwacht Hoste.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer