Groen+licht+voor+bouw+windmolens+Veenkoloni%C3%ABn
Nieuws
© Hanneke de Boer

Groen licht voor bouw windmolens Veenkoloniën

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de bouw van een windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën verworpen. De initiatiefnemers denken dat de 45 molens er nu binnen zo'n anderhalf jaar kunnen staan.

De plannen zorgden de afgelopen jaren voor veel commotie in het gebied. Bij het Haagse rechtscollege waren achttien bezwaren ingediend tegen de aanleg van het park in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Omwonenden zijn onder andere bang voor gezondheidschade zoals door trillingen, slagschaduw en geluid, en voor waardedaling van hun woningen.

De Raad van State toonde begrip voor de bezwaren van de omwonenden, maar vond niettemin dat het maatschappelijk belang van duurzame energieopwekking voorgaat. Het is volgens de Raad aan de verantwoordelijk minister om daar een afweging in te maken.

Bouwvoorbereidingen

Het rijk en de provincie verleenden eerder al de benodigde vergunningen die nu onherroepelijk zijn geworden. De initiatiefnemers zijn blij met de uitspraak. De voorbereiding van de bouw kan nu van start, stelt Harjo Hoiting namens de initiatiefnemers. Wanneer de daadwerkelijke bouw precies begint, is nog niet bekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer